O altă problemă pe care am întâlnit-o ca și consultanți imobiliari este lipsa de informații legate de achiziția unei locuințe prin credit, atunci când veniturile provin din străinătate. În acest articol vom discuta pe larg cum să cumperi o locuință prin credit, dacă lucrezi în afara țării.

 

Trebuie să ai un contract de muncă legal

Probabil nici nu se pune problema menționării acestui aspect dar o facem pentru siguranță. Dacă dorești să accesezi un credit ipotecar în România este necesar să dovedești că ai un loc de muncă stabil pe o perioadă nedeterminată. Vechimea la locul de muncă trebuie să fie de minim 1 an la actualul loc de muncă sau 6 luni concomitent cu o vechime totală de 2 ani.  Sumele pe care le câștigi trebuie să fie suficiente pentru a te putea încadra în creditul pe care îl soliciți. Asta înseamnă că trebuie să poți achita rata bancară aferentă și să poți acoperi cheltuielile traiului zilnic.

Poți accesa inclusiv proiectul ”Noua Casă” pentru o locuință prin credit

Chiar dacă veniturile tale sunt din afara țării, sunt bănci care acceptă și această situație pentru programul ”Noua Casă”. Trebuie totuși să menționăm că nu toate băncile o fac. Este indicat să discuți cu un consultant financiar pentru a te sprijini. Descoperă mai multe despre programul ”Noua Casă” în articolul ”Start ”Noua casă” 2022. O nouă șansă pentru tinerii care-și doresc o locuință”

Acte necesare pentru un credit ipotecar dacă ai venituri din străinătate

Adeverință de venit/document emis de angajator privind veniturile realizate – aferent unei perioade de trei luni calendaristice consecutive recente, emis cu cel mult 30 de zile calendaristice înaintea analizei.
Contractul individual de muncă înregistrat la organul competent al administrației din statul unde solicitantul de credit este angajat/ Scrisoare de angajare (după caz).
Ultimii 3 fluturași/state de plată.

Document prevăzut de legislația statului respectiv care să evidențieze plata impozitelor.

Toate documentele întocmite de către o autoritate străină/autentificate de un notar strain vor fi prezentate supralegalizate băncii spre a li se garanta astfel autenticitatea semnăturilor și sigiliul.

Supralegalizarea este supusă procedurii stabilite de statul de origine a actului. În situația în care documentul este emis de către o autoritate dintr-o țară semnatară a Convenției de la Haga din 1961 sau autentificat într-o astfel de țară, nu mai este solicitată supralegalizarea, conform precizărilor de mai sus, fiind necesară aplicarea unei apostile pe aceste documente. De asemenea, este necesar ca, toate aceste documente emise de către o autoritate străină/autentificate de un notar străin dupa ce sunt supralegalizate/apostilate (după caz), să fie traduse în România (traducere legalizată).

De menționat că pot exista diferențe în privința cerințelor, în funcție de bancă. Unele bănci solicită inclusiv recomandare de la locul de muncă.- Nicoleta Vermeșan

Garanția este chiar proprietatea achiziționată

Vestea bună este că pentru cele mai multe bănci, garanția necesară este chiar proprietatea achiziționată. Asta înseamnă că nu va trebui să faci un efort suplimentar financiar. De menționat și în acest caz că nu toate băncile acceptă doar proprietatea drept garanție.

Așadar acestea sunt câteva indicații despre cum să cumperi o locuință prin credit, dacă lucrezi în afara tării.

Deși pașii sunt ceva mai mulți iar procesul poate fi ușor anevoios, oamenii trebuie să știe că există această posibilitate. Te-ai gândit la acest pas dar nu vrei să iei parte la toată munca? Nu ai timp să cauți banca potrivită și să întocmești dosare? Nicoleta te poate ajuta în calitate de consultant financiar în cadrul PropertyLab.

Nicoleta Vermeșan este o parte deosebită din echipa PropertyLab.

Pe lângă divizia de imobiliare în care activează aceasta, ea este și consultantul financiar din cadrul agenției.

Nicoleta are o experiență de 6 ani, activând ca și consultant financiar în cadrul unor instituții financiare non bancare de renume. La acestea se adaugă și o experiență ca și economist de peste 15 ani. Relația ei strânsă cu diferitele companii bancare îi oferă un atuu semnificativ pentru a putea veni în sprijinul tău atunci când ai nevoie de susținere pe linia financiar bancară.

 

Dacă ești interesat să achiziționei o locuință prin credit ipotecar și ai venituri din străinătate sau pur și simplu ai nevoie de sfaturi pe această linie, Nicoleta și PropertyLab te vor ajuta cu siguranță!

Pe Nicoleta Vermeșan o poți contacta prin telefon la numărul 0357 780 018 sau prin E-mail la adresa nicoleta.vermesan@propertylab.ro.