Dacă atmosfera romanelor lui Stieg Larsson, Marianne Fredriksson sau Karl Ove Knausgård te-a prins iremediabil, playlistul tău cuprinde nume precum Roxette, The Cardigans, Robyn sau Trentemøller, iar cea mai frumoasă amintire din viața ta este legată de aurora boreală, cu siguranță te-ai putea acomoda rapid în oricare dintre țările nordice. Să adopți un stil de viață scandinav nu este deloc dificil și  începe chiar cu modul în care îți amenajezi locuința. Adoptă stilul scandinav în amenajarea locuinței.

Pentru a te simți cât mai bine acasă îți propunem o amenajare minimalistă, confortabilă, luminoasă și relaxantă.  Toate acestea le găsiți în stilul scandinav de designul interior. Senzația care o oferă acest stil este numită de americani coziness iar nordicii hygge. Apărut în țările nordice, în urmă cu aproximativ 70 de ani, a devenit la modă în urmă cu câțiva ani și câștigă tot mai mult teren datorită amenajării simple și luminoase care stă la baza oricărui design interior în acest stil. 

Ce poate face stilul Scandinav de amenajare și un altul nu? Să devină fundalul perfect ce ține în echilibru și dă continuitate pieselor de mobilier, accesoriilor și decorațiunilor din toate timpurile, într-un eclectism deloc deranjant. Piesele care conțin stilul scandinav sunt simple, mobilier nefinisat, nuanţe deschise, abundenţa de ţesături şi stofe naturale, fiind unul dintre cele mai degajate stiluri de amenajare interioară. Acest stil folosește din belșug  elemente naturale, palete de culori neutre și linii simple, iluminarea fiind de mare importanță, fapt de la sine înțeles, având în vedere puținele ore de lumina naturală în lunile de iarnă.

Lemnul este vedetă în locuințele scandinavilor, la fel și piatra naturală decorativă. Pe lângă acestea, scandinavii folosesc fierul forjat și sticlă, tocmai pentru că aspectul lor este inofensiv pentru un astfel de decor, chiar dacă nu este tocmai desprins din peisajele naturale. Lemnul este folosit atât pentru confecționarea pieselor de mobilier, eventual în asociere cu textile precum inul, lână sau stofă de lână, cât și pentru placarea pardoselilor și a pereților. În acest sens, modelele de parchet sunt cât mai simple și geometrice.

Ca și culoare, în stilul scandinav în amenajarea locuinței, albul este peste tot: pe pereţi, podele, tâmplărie, deseori piesele de mobilier păstrând aceeaşi nuanţă a culorii laptelui. Albul face că interioarele să capete un aer proaspăt, curat (în funcţie de cât de bine este întreţinut) şi aerisit. Paleta caracteristică stilului scandinav este compusă din culori deschise şi nuanţe pastel: culoarea untului, tonuri de bej, crem, galben pal și gri,  iar în completarea acestora, pot fi folosite accente cromatice cu tonuri deschise gen verde, turcoaz, vișiniu sau albastru. Dacă vrei sa arunci o pată de culoare alege o veioza aurie poate pune excelent în valoare interiorul unui dormitor complet alb, iar o bucatarie care abundă în lemn natur poate fi reinterpretată cu ajutorul unor scaune vopsite în alb și a unei draperii albastre.

Cel mai des designul pune accent pe eficiența spațiului utilizat, pe a obține cât mai mult din cât mai puțin. Un detaliu esențial este să lași mobilei și accesoriilor spațiu să ”respire”, să eviți încărcarea. Stilul acesta nu neapărat decorativ, uneori considerat auster, are nevoie de piese dominante de mobilier, tocmai pentru a evita supraîncărcarea cu decorațiuni. Cu ajutorul materialelor naturale, al tapițeriilor și al covoarelor, un look steril poate fi transformat total.

Ceea ce folosesc foarte mult scandinavii este trasarea planurilor decorative. Fie prin formă (prin mobilă sau decorațiuni), fie prin textură sau culoare. Decorațiunile în layere, sau în straturi ajută la realizarea unui decor profund, cu structură. Dacă vrei să separi puțin stilurile nordice, află că danezii aleg mixuri eclectice, suedezii optează pentru minimalism iar norvegienii pentru detalii glamour, prețioase, decorative.

Dacă ai toată convingerea că stilul potrivit pentru casa ta este cel scandinav caută cât mai multe surse de inspirație pentru a putea crea un climat care să abunde în confort. Cu toate acestea, nu uita de prima regula a unui interior nordic, așa că urmărește vigilent ca simplitatea sa nu se piardă pe parcursul lucrărilor pe care le vei realiza.