S-a dat startul proiectului ”Noua casă” gândită și susținută de Guvernul României. Proiectul are drept scop stimularea pieței imobiliare și susținerea persoanelor care sunt la prima achiziție a unei locuințe sau dețin o singură locuință cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp. 

 

Anii anteriori s-au bucurat de mare succes 

 

În anii trecuți, proiectul ”Prima casă” s-a bucurat de mare succes în special în rândul familiilor tinere. Aceștia au ales să treacă de la a plăti o chirie substanțială pentru a locui într-un spațiu la a beneficia de susținere și în cele din urmă să plătească o rată semnificativ mai mică decât o chirie dar simțind împlinirea dobândirii unei locuințe proprii. 

”Proiectul „Prima Casă” a fost un ajutor foarte bun pentru tinerii aflați la început de drum, fiind un program ușor de accesat, cu informații la îndemână” – ne spune Nicoleta Vermeșan.

 

Pentru ”Noua casă” 2022 fondurile se acordă în lei pentru achiziționarea unei singure locuințe

 

Conform unui ghid transmis de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) există două categorii de sume maxime pe care le poți accesa în cadrul acestui proiect pentru anul 2022: 

  1. Pentru locuințe la care prețul nu depășește 70.000 Euro cu un avans solicitat de 5% suma primită este: 66.500 Euro
  2. Pentru locuințe la care prețul nu depășește 140.000 Euro cu un avans solicitat de 15% suma primită este: 119.000 Euro

 

Conform Nicoletei Vermeșan: ”Luând în considerare prețurile actuale din piața imobiliară pentru diferite locuințe, acestea se pliază pe cerințele diverselor pături sociale cărora le este accesibil acest program.”

 

Dobânda pentru aceste credite este variabilă

 

Aceasta este calculată luând în considerare Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) urmând să se adauge o marjă fixă de maxim 2%.

Te tentează ideea să îți achiziționezi o locuință prin Program dar cine poate aplica?

 

Ca să poți aplica la un credit prin programul Noua Casă, există câteva cerințe stricte în care trebuie să te încadrezi:

  1.  să nu deții în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință. Nu contează modul în care a fost dobândită locuința
  2.  poți deține cel mult o locuință dar să aibă suprafața utilă mai mică de 50mp și obligatoriu să nu fi fost achiziționată prin programul Prima Casă. Dacă te încadrezi în această situație, vei fi nevoit să dai o declarație pe proprie răspundere pentru a garanta aceste lucruri

 

Din clipa accesării Programului vei dobândi calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul

 

Va trebui să dispui de un avans minim cerut pentru locuința pe care o dorești. De asemenea se percepe o sumă care va fi blocată până la rambursarea integrală a creditului și nu va fi purtătoare de dobândă. Aceasta va figura ca și garanție pentru acordarea creditului, este în echivalentul a 3 rate de dobândă și va fi blocată într-un depozit colateral.

 

”Avansul este unu accesibil pentru cei care și-au dorit să achiziționeze o locuință, considerând că persoanele în cauză s-au pregătit pentru acest pas.”

 

Nicoleta Vermeșan este o parte deosebită din echipa PropertyLab.

Pe lângă divizia de imobiliare în care activează aceasta, ea este și consultantul financiar din cadrul agenției. 

Nicoleta are o experiență de 6 ani, activând ca și consultant financiar în cadrul unor instituții financiare non bancare de renume, la care se adaugă și o experiență ca și economist de peste 15 ani. Relația ei strânsă cu diferitele companii bancare îi oferă un atuu semnificativ pentru a putea veni în sprijinul tău atunci când ai nevoie de susținere pe linia financiar bancară. 

 

Dacă ești interesat de programul ”Noua Casă”, dacă dorești să achiziționezi o locuință prin credit ipotecar sau pur și simplu ai nevoie de sfaturi pe această linie, Nicoleta și PropertyLab te vor ajuta cu siguranță! 

Pe Nicoleta Vermeșan o poți contacta prin telefon la numărul 0357 780 018 sau prin E-mail la adresa nicoleta.vermesan@propertylab.ro