In Statele Unite ale Americii, cresterea ratelor ipotecare incetineste cererea de noi locuinte, in China cumparatorii de imobile boicoteaza creditele ipotecare pentru proiectele nefinalizate, in Londra vanzarile de locuinte premium au scazut cu 30% fata de anii trecuti, iar in Emiratele Arabe Unite, fluxul de clienti rusi a stimulat puternic sectorul imobiliar al regiunii. Mai jos un rezumat al fiecarei regiuni.

Statele Unite ale Americii

Ratele la creditele ipotecare din Statele Unite au crescut la maximul ultimilor 35 de ani, ajungand la valoarea de 5,78%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008. Au scazut cu 14,4% procentul inceperii de noi proiecte imobiliare, permisele de constructie au scazut si ele cu 7%, iar per total situatia piatei imobiliare din America pare sa devina tot mai sumbra de la o luna la alta.

Aceste rate mai mari sunt rezultatul unei schimbari a asteptărilor privind inflatia si cursul politicii monetare (…). Ratele ipotecare mai mari vor duce la o temperare a ritmului fulminant al activitatii imobiliare pe care l-am cunoscut la iesirea din pandemie, ceea ce va duce, in cele din urma, la o piata imobiliara mai echilibrata.” a spus Sam Khater, economist sef la compania Freddie Mac.

Suntem intr-o recesiune mai usoara. Nu cred ca suntem intr-o recesiune reala. Incetinirea cresterii a fost determinata de inflatie si socuri de pret – pe masura ce acestea se estompeaza, ar trebui sa re-porneasca si cresterea”, a spus Aneta Markowska, economist sef la Jefferies.

Pe langa situatia imobiliara interna, americanii au inceput sa fuga, la propriu, din tara lor. In ultimele luni, inflatia sporita, criminalitatea crescuta si atentatele armate au provocat o o miscare migratorie uriasa a americanilor spre Europa. Potrivit publicatiei Bloomberg, statistic vorbind, tot mai multi americani se muta in Italia, Portugalia, Spania, Grecia si Franta. Fenomenul a fost observat si de compania britanica Knight Franks care a constatat ca, cererea de imobiliare in randul americanilor in Franta sau in Italia este cea mai mare din ultimii trei ani.

China

De curand, conform publicatiilor nationale chinezesti, cumparatorii din 18 provincii si 47 de orase au boicotat creditele ipotecare pentru proiectele nefinalizate, refuzand plata acestora. Avand in vedere ca sectorul imobiliar reprezinta 30% din PIB-ul Chinei, situatia are potentialul sa arunce intreaga natiune in criza. Marul discordiei a constat in promulvarea unei legi controversate la inceputul anului 2020, unde autoritatile chinezesti interziceau companiilor imobiliare sa obtina credite cu usurinta. Dupa 2 ani, China culege roadele acestei decizii si, din nefericire, acestea nu sunt deloc cele scontate. Totusi, in ultimele zile problema pare sa se redreseze, autoritatile promitand ca vor interveni prin infiintarea unui fond care va ajuta dezvoltatorii imobiliari sa isi acopere datoriile.

Marea Britanie

Desi in ultimii 30 de ani, magnatii rusi au investit masiv in piata de imobiliare din Londra, razboiul din Ucraina i-a afectat chiar si pe acei rusi nesanctionati provocand un asa numit
“Londongate”. Este din ce in ce mai greu pentru rusi sa-si vanda proprietatile rezidentiale exclusiviste din Regatul Unit. Lunile trecute, vanzarile de imobile premium din Londra au scazut cu 30% fata de anul trecut, contribuind astfel la un deficit de oferta, acesta la randul sau determinand cresterea preturilor in cele mai bune cartiere din capitala.

Dubai

Dubaiul se bucura de un sector imobiliar in crestere. Fuga oligarhilor rusi din fata sanctiunilor occidentale a stimulat masiv piata imobiliara de lux din regiune, datorita noilor investii ale acestora. Emiratele Arabe Unite sunt printre singurele tari din lume care nu refuza sa faca afaceri cu rusii, si in consecinta, companiile lor inregistreaza o dublare a business-urilor.

Nici romanii nu se lasa mai prejos, tot mai multi investind puternic in piata imobiliara din Dubai, motivele principale fiind absenta impozitului pe proprietate, lipsa taxelor de timbru, accesibilitatea si vizele de sedere oferite de Emiratele Arabe Unite pentru proprietarii de locuinte. Acestea variaza intre 2 si 10, in functie de valoarea imobilului cumparat.