Am discutat deja despre metaverse în câteva articole anterioare. 

Despre cum a achiziționat Phillip Plein un teren în metaverse puteți citi aici

Serhant și-a creat chiar propriul metaverse pentru a veni în sprijinul agenților și angajaților săi, descoperă mai multe despre subiect aici.

Un lucru interesant probabil că veți observa în toate aceste articole sau știri: nu se vorbește de români care au investit în metaverse.

 

Până în momentul de față nu au ieșit la rampă investitori români sau chiar companii cu un capital românesc care să investească într-un spațiu total virtual. 

Ne-am gândit să găsim trei motive pentru care în România încă nu a luat avânt acest trend internațional, mai ales printre vedete sau oameni potenți financiar.

 

1) Românii sunt sceptici în privința metaversului

Cel mai clar motiv este, bineînțeles, lipsa de încredere în virtual. Probabil că este ceva normal. Dacă este să ne gândim că majoritatea oamenilor de afaceri care dispun de capital semnificativ au peste 50 de ani, să discutăm de achiziționarea unor proprietăți pe care nu le poți vedea sau nu le poți atinge în ”realitate” poate fi ceva absurd. La fel a fost și la începuturile erei .com în care multă lume nu a avut încredere. Românii par să aibă încă nevoie de dovezi că acel lucru va aduce cu siguranță profit sau este de viitor înainte să sară încrezători să investească.

2) Mentalitatea comunistă încă mai există în gândirea colectivă

Nu, nu ne referim aici la doctrina propriu-zisă sau la economie în esență. Ne referim la mentalitatea de ”fă ceva serios, nu te prostii” care a fost bine împământată în perioada trecută. Multă lume nici nu pune problema de a investii sume chiar și modice de bani în ideea că există și riscul pierderii, ci preferă să ”pună la saltea”. Cu atât mai mult este teama investirii într-un mediu virtual. 

3) Românii nu dispun de fondurile necesare investițiilor în metaverse

Dacă este să ne raportăm la sumele despre care se vorbesc atunci când cineva achiziționează o proprietate în metaverse, este clar că putem exclude liniștiți oamenii de rând. În condițiile în care în România sunt necesare programe de stimulare pentru achiziționarea de locuințe ”reale”, este greu de crezut că cineva își va risca sute de mii de euro pe ceva virtual.

Totuși, topul milionarilor români stă bine dar investițiile lor sunt clasice pornind de la bănci, transport, telecomunicații etc. iar spațiul virtual nu pare să prezinte interes în momentul de față.

Spațiul metaverse este cu siguranță în creștere la nivel internațional și știm cu toții că atunci când ceva se extinde, la un moment dat acest trend va porni și la noi. 

Odată cu pandemia, lumea virtuală a crescut enorm chiar dacă discutăm doar de videoconferințe sau work at home. 

Încet dar sigur, România va intra și ea în trendul metaverse. Va fi interesant de văzut care vor fi primii români care vor alege să facă investiții în lumea viitorului.