Dacă intenționezi să îți cumperi o proprietate cu credit, fă-o acum! Crește avansul minim!

Începând cu 1 Ianuarie 2022, cei care doresc să ia un împrumut în vederea achiziționării unei locuințe vor trebui să se conformeze noilor condiții propuse de BNR printr-un proiect de regulament pentru schimbarea condițiilor de creditare pentru unele credite de investiții imobiliare.

Acest proiect prevede creșterea avansului pentru o serie de credite imobiliare. Astfel că, pentru creditele de investiții imobiliare în lei, avansul crește de la 15% la 25%, la 35% pentru cele în euro și la 50% pentru cele în alte valute.

Se modifică și calculul pentru gradul maxim de îndatorare. Noul Regulament modifică și completează Regulamentul BNR nr. 17/2012, iar principala modificare reprezintă impunerea unui grad de îndatorare maxim pentru debitorii care contactează un credit de la o instituție de credit sau o instituție financiară nebancară (IFN).

”În cazul creditelor acordate pentru achiziția unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuință pentru folosință proprie și permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR.

Noile prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiții imobiliare garantate integral sau parțial de stat.

Citiți aici proiectul de regulament pentru schimbarea condițiilor de creditare pentru unele credite de investiții imobiliare.