La sfarsitul lunii iulie, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,56%. Potrivit statisticilor, indicele este la cel mai mare nivel înregistrat din 2013 până în prezent! Ultima crestere de acest calibru a fost inregistrata la 7 mai 2010, respectiv 7,81%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Analistii declara ca problema nu va fi rezolvata prea curand, si preconizeaza ca, pana la sfarsitul anului, ROBOR la 3 luni ar putea trece de pragul de 8%. Motivul invocat fiind acela ca inflatia va continua sa ramana la un nivel ridicat pe tot parcursul lui 2022.

In ceea ce priveste indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, si valoarea acestuia a crescut si a ajuns la 2,65% pe an, in crestere fata de cel de acum trei luni, de 1,86%.

Sunt tot mai greu de platit ratele la creditele care depind de ROBOR sau IRCC. In cea mai dificila situatie sunt acei romani care trebuie sa ramburseze imprumutul pe baza indicelui ROBOR. Acestia au ajuns sa plateasca la banca lunar, chiar si cu 900 de lei mai mult decat in 2021.

De exemplu, daca la un credit imobiliar de 250.000 de lei pe 30 de ani, plateai pe 14 iulie 2021 o rata de aproape 1.350 de lei, la inceputul acestui an, rata s-a marit cu aproape 200 de lei, ajungand la 1.580 de lei. In prezent, pentru acelasi credit, rata lunara a atins suma de aproximativ 2.200 de lei.

Pana cand dobanzile vor incepe sa scada, romanii care au credite in functie de ROBOR la 3 luni cauta solutii de urgenta. Conform celor mai recente date, aproape 490.000 de romani au credite ipotecare si de consum calculate in functie de ROBOR la 3 luni.

Solutii

Solutia la care au apelat deja 7.500 de romani este trecerea de la ROBOR la IRCC (Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor). IRCC se calculeaza cu o intarziere de 6 luni fata de ROBOR, si din acest motiv ratele nu vor creste la fel de repede.

Potrivit Ordonantei 19/2019, fiecare roman are dreptul sa opteze pentru indicele de consum, adica sa efectueze trecerea de la Robor la IRCC. Legea obliga institutiile bancare sa aprobe trecerea in maxim 30 de zile.

Metoda, insa, spun specialistii, va funcționa doar pe termen scurt, pentru ca in cele din urma IRCC va creste la valoarea ROBOR-ului si va ramane la acea suma mai mult timp.

In plus, o odata schimbat indicele, nu va mai exista cale de intoarcere indiferent de schimbarile care vor aparea, fiindca operatiunea este ireversibila.

O a doua solutie este sa apelezi la amanarea ratelor. Analistii, insa, nu recomanda amanarea platii, fiindca amanarea va face ca dobanda sa creasca tot mai mult pentru restul perioadei de finantare.

Refinantarea creditului

Ultima si cea mai buna varianta este, in schimb, refinantarea cu dobanda fixa. Se recomanda alegerea unei banci cu o dobanda mai prietenoasa unde poti cere refinantarea fie pe baza indicelului IRCC, fie cu dobanda fixa.

Aceasta metoda te ajuta sa inlocuiesti vechiul imprumut cu unul nou. Procesul de refinantare functioneaza la fel ca atunci cand soliciti primul credit: examinezi optiunile de imprumut, strangi documentele financiare necesare aplicarii si trimiti o cerere de refinantare la institutia bancara aleasa.

Noul împrumut iti va achita integral datoria existenta, iar apoi vei continua sa efectuezi noi plati la rate mai mici pentru acesta pana cand il vei achita in intregime sau il vei refinanta.

CSALB

Daca niciuna dintre cele trei variante nu te ajuta in batalia cu scumpirea ratelor la credite, atunci apeleaza gratuit la Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Bancar (CSALB). „Poate fi diminuata marja de dobanda, se pot diminua sau elimina anumite comisioane, iar in unele situatii se procedeaza chiar la reducerea creditului propriu-zis, adica a principalului. Prin urmare, efortul de plata al consumatorului scade”, spune Liviu Fenoghen, presedinte CSALB.