De foarte multe ori, birocrația din România ne pune să consumăm multă energie pentru o hârtie : fie că este vorba de acte inutile sau de acte ce se obțin destul de greu, este o adevărată provocare să facem rost de tot ceea ce ne trebuie în timp util. Pornind de la ideea că toate instituțiile statului au program de lucru limitat și trebuie să ne încadrăm în programul acestora, este deosebit de dificil să ajungem în toate locurile în care avem nevoie în cel mai scurt timp sau în timpul necesar nouă.
De aceea, la cumpărarea sau vânzarea unei proprietăți imobiliare, ajungem să ne gândim că nu vom reuși niciodată să punem la punct toată documentația necesară, deoarece nimeni nu explică în mod detaliat de ce este nevoie de toate acele documente sau cum putem să facem rost de ele în timp util. Cu siguranță, dacă ați efectuat o tranzacție imobiliară în ultimii patru ani, printre actele solicitate s-a regăsit și certificatul energetic. Un nou act, un drum în plus pentru obținerea unui document care, pentru cei puși în situația de a-l obține, înseamnă timp suplimentar pierdut în hățișul birocratic.
Pentru a lămuri toate aceste probleme și pentru a ne ajută să rezolvăm toate problemele legale, agențiile imobiliare vă pun acum la dispoziție posibilitatea de a vă ajută cu diverse aspecte ale documentației, de la consultanță generală și până la consultanță pe probleme specifice care ne pun în dificultate și care ne irosesc timpul.
În cazul imobilelor noi și nu numai, se cer din ce în ce mai multe acte în cadrul evaluărilor făcute pentru vânzarea acestora sau pentru închirierea lor, printre care numeroase acte ce țin de specificațiile de siguranță ale imobilelor, dar și de alte astfel de specificații. De exemplu, în cazul clădirilor mai vechi, dar nu numai, se cer numeroase acte care să ateste gradul lor de siguranță în cazul producerii unui seism. Clasificarea clădirilor în funcție de cât sunt acestea de sigure a devenit deci din ce în ce mai necesară și se înțelege de ce în prezent aceste tipuri de certificate sunt mereu cerute proprietarilor acestor imobile. Un alt tip de astfel de certificat este acum certificatul energetic, care este obligatoriu în cazul oricărei clădiri evaluate.
De ce am putea însă nevoie de un certificat energetic?
Certificatul energetic este necesar pentru vânzarea, închirierea și construirea următoarelor tipuri de clădiri: apartamente și case folosite ca locuințe familiale, blocuri de locuințe, birouri, spații comerciale, hoteluri, restaurante, clădiri administrative și alte clădiri consumatoare de energie. Pentru a vă putea da seama de ce aveți nevoie de un certificat energetic, trebuie mai întâi explicat rolul unui astfel de certificat:
-certificatul de performanță energetică al unei clădiri este un document tehnic care are caracter informativ și atestă performanță energetică al unui imobil.
-elaborarea certificatelor energetice în cazul încheierii contractelor de vânzare-cumpărare sau de închiriere a imobilelor, se aplică începând cu dată de 1 ianuarie 2011.
-obligativitatea obținerii certificatului de performanță energetică al unei clădiri este prevăzută de Legea nr. 372 din 13 decembrie 2005, privind performanță energetică a clădirilor și Ordinul nr. 1459 din 1 octombrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind performanță energetică a clădirilor, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor.
Certificatul de performanță energetică a imobilului este valabil 10 ani de la dată emiterii.