Ca și consultanți imobiliar ne întâlnim cu diverse cazuri și situații. Printre ele se numără și posibilitatea de a cumpăra sau vinde o proprietate prin credit. Din nefericire, descoperim adesea că există (încă) numeroase mituri legate de aceste aspecte. Cu ajutorul Nicoletei Vermeșan- consultant financiar în cadrul Propertylab, îți vom explica ce înseamnă să-ți vinzi proprietatea prin credit bancar.

 

1.Discuția cumpărătorului cu banca

De regulă, când un cumpărător a luat în calcul varianta prin credit bancar, acesta deja a primit o evaluare preliminară din partea băncii. În funcție de venituri și alte posibilități, i s-a calculat o sumă maximă aproximativă la care se poate orienta pentru a achiziționa o locuință. Astfel toți pașii următori nu vor fi o risipă de timp.

În cazul în care posibilul cumpărător nu a discutat cu o bancă anume sau consultantul nostru financiar Nicoleta Vermeșan se va ocupa de acest proces.

2.Semnarea unui antecontract 

Este vorba despre un act care se va încheia la notar între vânzător și cumpărător. Acest act are drept scop legalizarea discuțiilor și termenilor stabiliți pentru vânzare. De asemenea, se va oferi un avans vânzătorului pe perioada în care banca analizează dosarul cumpărătorului.

 

Avansul pentru un credit ipotecar este de minim 15% din valoarea proprietății!- Nicoleta Vermeșan

3.Evaluarea proprietății din partea băncii

În această etapă, un evaluator acreditat va veni și va verifica întreaga proprietate. Evaluatorul este agreat de către banca la care se va accesa creditul. Acesta are rolul de a stabili că proprietatea reală corespunde cu datele prezente în acte. Se vor verifica inclusiv anumite dotări ale proprietății precum boxe, parcări, mobilă sau electrocasnice.

Se va întocmi un dosar de evaluare care va fi trimis pentru analiză la bancă. Ulterior analizei, se va stabili prețul final al proprietății.

4.Semnarea contractului final de vânzare-cumpărare

După ce evaluarea a fost realizată, se va merge din nou la notar pentru a se întocmi contractul autentic de vânzare-cumpărare.

Procesul de obținere a creditului este unul rapid

Mulți vânzători pot fi reținuți în a permite vânzarea prin credit deoarece cred că procesul este unul de durată. Nimic mai fals. Tot procesul de evaluare și analiză a dosarului durează în medie, aproximativ 15 zile lucrătoare.

Cumpărătorul nu devine proprietar decât la achitarea integrală a locuinței

O altă îngrijorare a vânzătorilor este că odată semnat antecontractul, ei pot risca să piardă locuința deși nu ai primit întreaga sumă. Din nou fals! În antecontract se precizează expres sumele achitate inițial drept avans cu stipularea clară ca diferența să fie achitată până la o anumită dată, agreată de ambele părți (care să cuprindă perioada de analiză a băncii).

Tot în antecontract se precizează și situația în care banca a ajuns la o evaluare mai mică față de prețul cerut de vânzător. În aceste situații pot fi cu daune: se păstrează o parte din avans sau chiar tot avansul sau fără daune: avansul se returnează integral. Toate aceste aspecte se discută și agreează între cele două părți.

Așadar, am încercat să prezentăm principalii pași de urmat dar am și dărâmat miturile existente legate de vânzarea unei proprietăți prin credit bancar.

Nicoleta Vermeșan este o parte deosebită din echipa PropertyLab.

Pe lângă divizia de imobiliare în care activează aceasta, ea este și consultantul financiar din cadrul agenției.

Nicoleta are o experiență de 6 ani, activând ca și consultant financiar în cadrul unor instituții financiare non bancare de renume, la care se adaugă și o experiență ca și economist de peste 15 ani. Relația ei strânsă cu diferitele companii bancare îi oferă un atuu semnificativ pentru a putea veni în sprijinul tău atunci când ai nevoie de susținere pe linia financiar bancară.

Dacă ești interesat să vinzi sau să achiziționezi o proprietate prin credit ipotecar sau pur și simplu ai nevoie de sfaturi pe această linie, Nicoleta și PropertyLab te vor ajuta cu siguranță!

Pe Nicoleta Vermeșan o poți contacta prin telefon la numărul 0357 780 018 sau prin E-mail la adresa nicoleta.vermesan@propertylab.ro.