Vă întrebați ce are fashion-ul cu designul interior? Are multe și e în strânsă legătură. Am sa mă opresc doar la un stil care a ieșit din sfera fashion și a fost adaptat designului de ambient, și anume, glamour, un stil care este cu preponderență dictat de tendințele marilor case de  modă.

Fashion și design interior Glamour

Acest concept Glamour, a apărut în anii ’20, ca o expresie a luxului, a frumuseţii și a seducţie. Sunt vremurile propice apariției acestui trend. Să nu uităm de perioada prohibiției care, în ciuda restricțiilor de atunci, a fost cea mai înfloritoare din punct de vedere al luxului și opulenței.

În 1925 este publicată cartea The Great Gatsby în care F. Scott Fitzgerald a marcat atât de bine atmosfera acelei epoci și anii nebuni ai prosperității „țării tuturor posibilităților“ în care lumea, era ahtiată după tot ce era extravagant și sclipitor.  Reședința lui Gatsby are „sentimentul castelului Disneyland” – completat de turnuri. Plecând la proprietatea lui Gatsby, construim o imagine a unui bărbat extravagant care trăiește o viață imaginată și fantastică. Candelabrele de cristal atârnă de tavan, podeaua decorată cu lemn furnizat ilustrează monograma lui prin arta marquetry, iar scara este generoasă și șerpuitoare. Toate acestea dau tonul unui tred de design interior care va dăinui peste secole. Glamour. 

Stilul glamour este strâns legat și de imaginea fashion iconurilor din acea perioadă printre care se numără Marilyn Monroe, Greta Garbo sau Marlene Dietrich. Etalonul industriei de fashion din acea perioadă, Coco Chanel și-a pus amprenta glamour pe tot ce a însemnat creație, de la modă, la bijuterii și parfumuri, influențând tot ceea ce înseamnă design, chiar și pe cel ambiental. Stilul lui Gabrielle Chanel a fost revoluționar pentru anii ’20: a creat nu doar haine noi și o nouă marcă, ci un nou stil de viață inspirat din creatiile ei. După apariția The Little Black Dress în conceptul Chanel, încep să se imprumute accente de negru și în designul interior, iar bijuteriile cu perle atât de prezente in stilul creatoarei au fost inspirație pentru crearea și folosirea de obiecte de decor interior cu forme perlate.

Mai târziu Audrey Hepburn, un alt fashion icon,  în  Breakfast at Tiffany’s creează, în mod deliberat, atmosfera unui magazin de lux oprit in timp, în care sunt expuse, absolut impecabil, o serie întreagă de obiecte de mare preţ, perfecte în sclipirile lor orbitoare, ireale dincolo de vitrinele de sticlă incasabilă. Bijuteriile prezente în film sunt numeroase: ţinutele devenite iconice ale personajului principal, design-ul interioarelor inspirat din stilul Glamour ai anilor 20 în contrast cu arhitectura newyorkeză din a doua jumătate a secolului, sau melodia „Moon River” devenită și ea iconică după lansarea filmului.

Avem la îndemână atâtea posibilități să urmărim evoluția conceptului glamour și legătura lui cu moda în timp, comparând astfel cum fashionul a schimbat acest concept  în funcție de trendurile pe care le-a adoptat. Ce are fashion-ul cu designul interior?  Fanii din lumea modei urmăresc cu atenție tendințele și noutățile, actualizând atât garderoba, dar și locuințele personale în funcție de schimbările și trendurile din modă.  Aduc în casă elemente noi, cu imprimeuri și materiale regăsite în noile colecții de haine ale marilor case de modă, cum ar fi Chanel, Burberry, Ralph Lauren. În concluzie, în stilul glamour și-au făcut loc modele grafice, de exemplu, picior de gâscă, chevron sau carouri, pe textilele pernelor, al covoarelor, draperiilor sau tapetelor și de ce nu al canapelelor sau fotoliilor. 

Dar indiferent de perioada în care este folosit, și chiar dacă luxul și extravaganța nu mai sunt în trend,  stilul glamour ramane actual. Este un stil care nu va muri niciodată, fiind ușor de adaptat. Avantajul acestui stil este că nu este nevoie să fie reamenajată întreaga locuință, se poate adăuga doar câteva obiecte de decor ca întregul ambient să fie transformat și să poarte amprenta glamour. 

Stilul  Glamour

În cazul acestui stil, conceptul de „lux” a suferit unele schimbări, tocmai pentru a se adapta nevoilor diferite care s-au modificat și ele de la o epocă la alta. Dacă la debutul lui se baza pe extravaganță și strălucire, glamour a început să se concentreze asupra unei vieți luxoase și elegante, dar nu opulente. Imaginea interiorului nu mai este alcătuită din lucruri sclipicioase și ostentative care sunt și scumpe, în schimb, sunt înlocuite cu obiecte care trebuie obligatoriu să imite materiale elegante. S-a optat pentru forme simple pentru tot ce înseamnă mobilier sau corpuri de iluminat, dar care să conțină detalii prețioase (mânere din alamă sau finisaje aurii, suprafețe lucioase, poate chiar oglindă fumurie, tapiterie din catifea).

Stilul glamour înseamnă strălucire, eleganță și extravaganță. Este un stil original, caracterizat prin liniile fine ale pieselor de mobilier şi de nuanţele perlate utilizate în decorare care induc cel mai bine ideea de lux. Obiectele reprezentative stilului sunt: console metalice cu blat din sticlă sau marmură (poate fi imitație), fotolii sau canapele tapițate cu catifea sau alte textile matlasate,  obiecte de mobilier masive inspirate din stilul baroc, tapet, șeminee impresionante. 

Foarte importante sunt accesoriile, iar oglinzile sunt de nelipsit. Ramele acestora trebuie să fie strălucitoare, cu elemente decorative, pentru a reflectă lumina din încăpere şi pentru a pune şi mai bine în evidenţă spaţiul. Vase mari cu flori, candelabre spectaculoase cu numeroase braţe şi cu multe cristale, veioze dimensionate şi rame foto sunt alte accesorii care completează un interior amenajat în stil glamour. Covoarele în care picioarele se afundă, perdelele fine şi draperiile groase, din mătase de cea mai bună calitate sunt o altă trăsătură a unui decor în stil glamour.

În amenajarea locuinței în stilul Glamour este nevoie de o ieșire  din zona de confort și spre a deveni mai îndrăzneți și spontani pentru că este nevoie de puțină extravaganță, pentru a ieși din rutina cotidiană. Cu siguranța Glamour-ul nu se va potrivi oricui, dar va fi o încântare pentru o personalitate debordantă, pentru o persoana pe care o putem privi ca fiind excentrică, ce se dorește a fi mereu în centrul atenției. Stilul glamour este indicat celor cărora le place sa fie remarcati, este un stil care presupune curaj, nonconformism, unicitate, dar mai ales, și aici mă repet, extravaganță. 

 

Mulți critici afirma ca designul glamour este unul foarte costisitor, însă designerii pasionați de acest stil consideră că nu este vorba de bani, cât este vorba despre exprimarea personalității, a  imaginației și a creativității.

Se spune ca stilul minimalist a fost caracterizat ca având influențe masculine dar atunci când vine vorba de glamour accentele feminine sunt mai predominante și totul pare a fi inspirat dintr-un stil de viața de vedetă. Designerii recomandă acest stil  și  pentru unele spaţii publice precum restaurante, cafenele, recepţii de hoteluri.