Desi dobanzile si inflația sunt la maxime istorice, coalitia de guvernare s-a gandit ca acum este momentul potrivit pentru o serie de modificari fiscale cu scopul cresterii veniturilor la bugetul de stat. Pachetul acestor modificari vizeaza mai multe domenii de activitate si vor afecta atat persoanele fizice, cat si IMM-urile.

De la 1 ianuarie 2023 va creste TVA-ul pentru bauturi carbogazoase si HoReCa, se vor majora accizele la alcool si la tutun, se va mari impozitul pe dividende si se vor schimba din nou regulile pe piata imobiliara, in conditiile in care costurile materialelor de constructie aucrescut extrem de mult în ultimile luni cu impact direct asupra preturilor imobilelor noi. Dar haideti sa vedem, mai pe larg, care sunt schimbarile care vor afecta piata imobiliara.

1. Cota de 5% TVA se mareste la 19% TVA

Probabil ca va amintiti ca de la 1 ianuarie 2022, guvernul a decis aplicarea unui TVA de 5% pentru locuintele care valoreaza pana in 700.000 de lei. Ei bine, dupa nici 8 luni, regulile se schimba din nou si acest plafon se miscoreaza până la 450.000 de lei. Din 2023, pentru locuintele care valoreaza mai mult de 450.000 de lei, vom plati un TVA de 19%, iar suprafata locuintei pentru care plafonul de TVA va fi redus, scade de la 120 mpu la 80 mpu. Daca de exemplu, in prezent din 100.000 de euro platim 5.000 de euro TVA, de la 1 ianuarie 2023 vom plati 19.000 de euro TVA, adică cu 14.000 de euro mai mult. Costuri care, bineinteles, atrag bani la bugetul de stat, dar care pun in dificultate atat dezvoltatorii imobiliari, cat si cumparatorii.

2. Impozit diferit pentru cei care vand imobile

Schimbari fiscale se anunta si pentru cei care vand imobile. In prezent, nu se percepe impozit daca vinzi o proprietate care are o valoare sub 450.000 lei. Din 2023, insa, s-a stabilit eliminarea plafonului neimpozabil de 450.000 de lei, iar daca ai cumparat o constructie de orice fel si o revinzi mai devreme de 3 ani inclusiv, atunci vei plati un impozit de 3%. Daca, in schimb, o revinzi dupa minim 3 ani, va trebui sa platesti un impozit de 1% din valoarea vanzarii.

3. Impozit pe valoare, si nu in functie de zona

In prezent, se impoziteaza in functie de localitate, tipul constructiei, materialele utilizate sau pe baza unei analize o data la cinci ani. Din 2023, insa, impozitul urmeaza sa fie calculat in functie de valoarea notariala si nu in functie de localitate. De asemenea, urmeaza sa nu se mai faca diferenta intre persoane fizice si juridice, si va exista o clasificare rezidentiala / nerezidentiala a imobilelor.

Asistam la o schimbare a regulilor ce creeaza instabilitate si lipsa de predictibilitate, afectand aspecte vitale ale economiei. Avand in vedere aceasta situatie, cumparatorii care au deja promisiuni de vanzare semnate pentru proiecte cu termen de finalizare in 2023-2024, au doua solutii: fie cresc bugetul de achizitie, fie renunta la cumparare si pierd avansul deja achitat.

Dezvoltatorii imobiliari, pe alta parte, vor trebui sa caute solutii pentru proprii clienti, intrucat se preconizeaza faptul ca multi cumparatori vor abandona planurile de achitizie. Acestia fie se vor orienta spre o scadere a preturilor proprietatilor, fie vor acorda dreptul de cesiune a promisiunii de vanzare.