În luna august, piața imobiliară din marile orașe se menține stabilă, contrar tentativelor proprietarilor de a crește prețurile. Evoluțiile sunt moderate sau chiar în scădere, semnalând o mișcare lentă a pieței, iar interesul pentru achiziționarea unei locuințe rămâne moderat.

Conform ultimului raport Storia.ro, platforma de imobiliare OLX, prețul pe metru pătrat solicitat pentru apartamentele noi a înregistrat o creștere de 3% față de aceeași perioadă a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 5%. În comparație cu luna iulie 2023, prețul cerut pentru ambele categorii de apartamente a crescut cu 1%.

Românii manifestă un interes crescut pentru achiziționarea de apartamente, cu o creștere de 8% în vizualizarea paginilor de anunțuri în luna august față de aceeași perioadă a anului precedent și cu o creștere de 11% comparativ cu luna iulie a acestui an. De asemenea, s-au înregistrat cu 4% mai multe contactări comparativ cu aceeași perioadă din 2022 și cu 21% mai multe contactări față de luna iulie a acestui an.

Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia.ro & OLX Imobiliare, subliniază: „Rata inflației este în scădere continuă, ajungând la un prag psihologic de o singură cifră, respectiv 9,4% în luna iulie 2023. Ratele bancare s-au stabilizat, băncile oferind acum credite cu dobândă fixă atractivă, iar achizițiile cu numerar sunt în creștere. Având în vedere acești indicatori macroeconomici stabili, rămânem optimiști cu privire la sectorul imobiliar”.

Analizând evoluția prețurilor în București:

 • Prețul mediu pentru un apartament nou în august a fost de 1.489 de euro/metru pătrat, în scădere cu 2% față de aceeași perioadă din 2022 și cu o creștere de 2% față de iulie 2023.
 • Pentru apartamentele vechi, prețul mediu a fost de 1.682 euro/metru pătrat, în creștere cu 7% față de august 2022 și cu 3% față de iulie 2023, evidențiind cea mai semnificativă evoluție lună la lună.

În celelalte mari orașe din țară:

Cluj Napoca:

 • Prețul mediu pentru un apartament nou a fost de 2.496 euro/metru pătrat, în creștere cu 1% față de luna anterioară. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prețul a crescut cu 5%.
 • Apartamentele vechi au avut un preț de cerere de 2.435 de euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iași:

 • Prețul cerut pentru apartamentele noi a crescut, în medie, cu 4% în august față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.421 euro/metru pătrat.
 • Pentru apartamentele vechi, prețul de cerere a ajuns la 1.405 euro/metru pătrat în august, cu 1% mai mic față de iulie 2023 și cu 9% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Timișoara:

 • Prețul mediu pentru apartamentele noi a fost de 1.485 euro/metru pătrat, cu 1% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.
 • Apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.432 euro/metru pătrat, cu 3% mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Brașov:

 • Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 1.926 euro/metru pătrat.
 • Prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 5% față de anul trecut și au avut, în august, un preț mediu de cerere de 1.614 euro/metru pătrat.

Sibiu:

 • Prețul mediu pentru apartamentele noi a scăzut în august cu 1%, atât față de aceeași lună a anului trecut, cât și față de iulie, ajungând la 1.273 euro/metru pătrat.
 • Apartamentele vechi au avut un preț de cerere mai ridicat cu 4% față de aceeași lună a anului trecut, listându-se cu un preț mediu de 1.451 de euro/metru pătrat.

Oradea:

 • Prețul mediu pentru apartamentele noi în august a fost de 1.522 euro/metru pătrat.
 • Apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 1.324 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat decât în aceeași lună a anului trecut.