Utilizarea unor tehnologii inovatoare, cultivarea propriilor legume și plante, precum și grija față de viețuitoarele din jurul grădinii sunt doar câteva dintre cele mai importante tendințe în grădinăritul ultimilor ani.
Integrarea spațiului de locuit în natură reprezintă o preocupare continuă, cu tot mai mulți oameni care redescoperă plăcerea de a trăi în comuniune cu mediul înconjurător. Grădinăritul câștigă tot mai mult teren printre pasiunile tinerei generații, atât printre cei care sunt interesați de calitatea alimentației și își cultivă propriile legume, cât și printre cei care înțeleg efectele benefice asupra sănătății pe care le poate aduce petrecerea timpului în mijlocul naturii.
1. Sufrageria verde
Pentru proprietarii caselor nou construite, unul dintre cele mai importante aspecte în alegerea locuinţei lor este sentimentul de conexiune cu natura. Este un lucru de care arhitecții țin cont în mod deosebit în procesul de proiectare a caselor și a spațiului din jurul lor, pentru a garanta crearea unui loc unde oamenii să se poată simți în legătură cu mediul înconjurător.„Sufrageria verde” continuă să apară pe lista de dorințe a oamenilor, care își doresc să aibă un loc cât mai plăcut pentru petrecerea timpului liber. Există nenumărate opțiuni pentru amenajarea spațiului din jurul casei, cum ar fi covoarele și paturile pentru exterior, ce conferă atât confort, cât și un aspect luxuriant, sau terasele din lemn și plăcile ceramice (ca o alternativă la piatră), ce ajută la o tranziție mai naturală către interior. De asemenea, pot fi folosite spaliere din lemn și panouri, ce asigură intimitate grădinilor mai mici, fără a bloca spațiul și priveliștea.
2. Grădinile digitalizate
Indiferent de dimensiunile spaţiului exterior, chiar și cei mai dedicați grădinari duc lipsă de suficient timp pentru a-și îngriji corespunzător oaza verde. Tehnologia salvează situația și ne face viața mai ușoară, pentru ca noi să ne putem bucura de grădini care se întrețin într-o anumită măsură singure.Grădinile inteligente îi ajută până și pe oameni cei mai presați de timp să se bucure de ele, fără să fie necesar să le dedice ore întregi de muncă pentru a le amenaja. Mașinile de tuns iarba robotizate, sistemele automate de irigare și cele de iluminat pe bază de energie solară ne scutesc de o muncă obositoare, în timp ce temporizatoarele, senzorii de ploaie și aplicațiile fac ca întreţinerea grădinii să fie mai ușoară.
3. Gătitul în aer liber
Atât timp cât vremea permite, grădina poate fi transformată într-un spațiu diversificat, utilizat ca un loc perfect pentru a socializa, pentru a găti împreună cu familia sau prietenii și pentru a lua masa. Cererea pentru amenajarea bucătăriilor sau a unor zone de gătit în aer liber a crescut în 2018. Pentru că ce este mai plăcut decât un moment de relaxare în grădină, la finalul unei zile lungi la birou, savurând o limonadă pe canapeaua din curte sau o masă delicioasă în mijlocul naturii?
4. Sursă de hrană
Tot mai multe persoane acordă o atenție sporită hranei pe care o consumă, astfel că, anul acesta, am observat o creștere a popularității grădinilor pentru alimente. Fie că vorbim despre sere, fie despre locuri îngrădite unde sunt plantate legume și ierburi, este evident că sursa acestora devine din ce în ce mai importantă pentru oameni.
5. Grijă pentru natură
Nu numai cei pasionați de grădinărit și de creșterea propriilor alimente manifestă un interes pentru bunăstarea florei și a faunei din jurul grădinii. Tot mai mulți proprietari creează refugii și ascunzători pentru lilieci, păsări și albine sau bârloguri pentru arici.
TENDINŢĂ
Un trend în creştere este acela de a avea grijă de micile animale din jurul grădinii. Aceste vietăți nu sunt doar drăguțe, ci ajută și la rărirea insectelor dăunătoare, motiv pentru care mulți proprietari chiar încearcă să le atragă în grădina lor pentru a ajuta la curățenie și la polenizare.