Locuința trebuie să reflecte personalitea, stilul de viață și obiceiurile tale, altfel poți ajunge rapid să te simți un străin în propria casă sau să ai senzația de neîmplinire și dezmăgire. Există o serie de lucruri pe care le poți schimba ușor și care te vor ajuta să îți pui amprenta pe o locuință și să o transformi în ”acasă”.

„Atunci când locuința nu este adaptată nevoilor și aspirațiilor celor care locuiesc în ea, nu este percepută  ca „acasă” apar frustările, dezamăgirile, neîmplinirile.

Deseori se poate ajunge la depresie pentru că locuința este și o extensie a personalității noastre și o panoplie a amintirilor, dar și a realizărilor noastre”, a declarat designerul Adela Pârvu, fost redactor-șef pentru unele dintre cele mai cunoscute titluri în domeniul amenajărilor interioare.

„Acasă”…Când deschizi ușa casei pășești în memoria minții și sufletului tău, iar dacă în acest spațiu e doar o colecție dezordonată de obiecte, care nu te definesc, evident că nu te regăsești în ea și ajungi să te simți neîmplinit.

Și designerul Ștefania Țiplea este de acord că locuința trebuie să se plieze perfect pe stilul de viață al proprietarului.

„Consider că interiorul unei locuințe reflectă personalitatea și obiceiurile proprietarilor, exact așa cum îmbrăcămintea ne reprezintă pe fiecare în partea; îmbăcăminte pe care o alegem pentru o anumită funcționalitate, formă sau estetică”, ne-a explicat ea.

„În caz contrar, destul de repede, proprietarul nu se va simți acasă, ci mai degrabă un străin în propria locuință. Dacă vorbim de stil de viață, probabil proprietarul va realiza, de exemplu, că a investit o sumă considerabilă într-o bucătărie extraordinară, dar pe care nu o folosește des pentru că nu îi place sau nu are timp să gătească”, a mai menționat designerul.

Există, însă, o serie de lucrurile pe care orice persoană le poate face pentru a transforma o locuință într-un loc pe care să îl numească „acasă”, în opinia Ștefaniei Țiplea.

1. Gândește-te cum poți să îmbunătățești camera în care îți petreci cea mai mare parte a timpului atunci când ești acasă.

design interior pentru locuinta ta

„Analizează foarte bine spațiul în care petreci cel mai mult timp pentru a vedea ce funcționează și ce nu și îmbunătățește acea zonă, fie că acest lucru înseamnă adăugarea sau eliminarea unui obiect de mobilier sau doar achiziția de perne decorative pentru a face canapeaua mai comodă”, sugerează designerul Ștefania Țiplea.

2. Decorează spațiile cu propriile fotografii.

design interior fotografii

„Când vine vorba de arta decorativă, poți încerca să înrămezi imagini pe care le-ai făcut în vacanță sau citate care înseamnă ceva pentru tine”, spune Țiplea.

3. Încearcă să aduci natura în casa ta.

design interior plante

Poți face acest lucru cumpărând câteva plante. Acestea oferă locuinței o senzație de prospețime, în opinia designerului.

4. Lumina este importantă.

design interior corpuri de iluminat

Nu ignora corpurile de iluminat, atunci când analizezi modalitățile prin care îți poți face căminul mai primitor. Poți schimba corpurile vechi sau poți adăuga unele noi.

5.  Evită seturile de mobilier.

cost design interior

„Nu alege seturi complete de mobilier. O să te simți mai tot timpul ca într-un magazin de mobilă în loc de acasă”, explică Ștefania Țiplea – designer de interior.