Una dintre cele mai arzătoare dorințe ale tinerilor din România este de a scăpa de chirie și de a-și lua propria locuință. Cum puțini dintre ei au fondurile necesare pentru a achiziționa o casă cu banii cash, se văd nevoiți să apeleze la împrumuturi. Unul dintre ele este Prima Casă.
Prima Casă este un program guvernamental grație căruia se poate accesa împrumuturi ipotecare cu dobânzi avantajoase și cu un avans mic.

 

Ce înseamnă programul Prima casă

Programul Prima Casă a fost lansat de către Guvernul României în mai 2009, ca o măsură anticriză, ce avea ca principal scop relansarea unui sector economic prioritar, domeniul imobiliar, după ce acest sector a cunoscut o prăbușire în perioada Crizei economice din 2007-2008. Programul a fost gândit ca un ajutor financiar acordat în special tinerilor care doresc să își cumpere o locuință și care nu au bani pentru a achita un avans mai mare de 5% din prețul total al unui imobil (cum solicită majoritatea băncilor pentru un credit ipotecar standard).

Cum funcționează acest tip de împrumut

Statul român se angajează ca prin Fondul Național de Garantare Prima Casă să vireze în momentul de față o bună parte din creditele acordate de către băncile participante la program. Condiția impusă este că băncile să vină cu oferte de creditare accesibile pentru persoanele care doresc să își cumpere o locuință. Astfel, pentru împrumuturile luate pentru locuințele vechi, statul garantează 40 % din suma iar pentru creditele luate pentru imobilele noi, 50% din suma totală va fi asigurată de către Fondul de Garantare Prima Casă. Prin locuință nouă se înțelege acele imobile care au fost finalizate sau consolidate cu maxim 5 ani înainte de depunerea cererii de creditare.

Condiții de creditare

În primul rând trebuie să se știe că acest tip de împrumut se acordă doar în lei de către băncile participante la program și că trebuie respectate câteva prevederi, cum ar fii :
Rată dobânzii nu trebuie să depășească ROBOR la 3 luni+2% marja băncii ( aici este inclus și nivelul maxim total al comisioanelor ce pot fi percepute).
Există un comision de garantare care este plătit de către Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderele Mici și Mijlocii, în valoare de 0,45% pe an, ce se aplică la 50% din sold pentru locuințele noi și 40% pentru cele vechi.
Nu se vor percepe comisioane pentru rambursarea anticipată a împrumutului.

Sume maxime ce pot fii accesate

Sumele maxime ce pot fi obținute prin programul Prima Casă 2020 diferă foarte mult în funcție de tipul de locuința asupra cărora te decizi să o achiziționezi.
Astfel:

  • Pentru locuințele vechi se poate accesa maxim 57.000 euro.
  • Pentru locuințele a căror recepție de construcție sau de consolidare a fost făcută cu maxim 5 ani înainte de solicitarea creditului poți obține cel mult 66.000 euro.
  • Dacă se dorește construcția în regim propriu, atunci se poate accesa tot 66.000 euro.
  • Pentru cazul în care se dorește construcția unei case în regim de asociere, plafonul poate ajunge până la 71.250 euro.
  • Chiar dacă sumele de mai sus sunt în euro, creditul va fi unul echivalent în lei pentru fiecare din variantele de mai sus.

Avans Prima Casă

În ceea ce privește suma ce trebuie plătită drept avans Prima Casă, aceasta este în principiu setată la minim 5% din prețul locuinței, dacă valoarea ei nu depășește plafonul maxim acceptat. În caz contrar, la cei 5% din suma maximă acceptată pentru fiecare categorie în parte se va adăuga diferența dintre valoarea locuinței și suma plafon.

Perioada de rambursare

În ceea ce privește perioda de rambursare, creditul Prima Casă 2020 poate fi accesat pe maxim 30 de ani. În același timp, nu poate fi luat un altfel de împrumut pe mai puțin de 3 ani.

Cine poate aplică pentru un împrumut Prima Casă

Pentru a putea beneficia de oferta de creditare cu care vine programul, cei care vor să își cumpere o casă sau un apartament trebuie să se încadreze în anumite termene, cum ar fi :

  • Să fie cetățeni români.Să nu fi avut în trecut sau să aibă în prezent în proprietate o locuință, fie la comun cu cineva (soți sau alte persoane) sau individual, cu o suprafață utilă mai mare de 50 mp, cu excepția acelor locuințe care au fost dobândite printr-o moștenire.
  • Să nu aibe în derulare un alt credit ipotecar și să nu fi accesat deja Prima Casă în trecut.
  • Să cumpere o locuință finalizată sau să construiască o singură locuința cu ajutorul împrumutului acordat.
  • Să achite avansul minim și să constituie un depozit colateral egal cu valoarea dobânzii datorate pe o perioada de 3 luni.

Condiții salariale

În primul rând, beneficiarul creditului va trebui să aibă un venit lunar stabil, valoarea acestuia diferind în funcție de suma necesară și de banca la care aplicantul apelează. În general, chiar și persoanele cu un salariu minim net vor putea accesa Programul Prima Casă, cu toate că cel mai probabil suma disponibilă pentru ei va fi mai mică decât plafonul maxim atribuit tipului de locuința în cauză.

Statutul civil

Cu toate că acest zvon se tot vehiculează, statutul civil nu este important pentru a putea avea acces la acest împrumut. Își pot deschide un dosar Prima Casă atât persoanele singure cât și cele care sunt în cupluri necăsătorite (ambii parteneri putând devein în felul acesta coplătitori ai creditului, dacă se dorește).

Vechime în muncă

Mare parte a băncilor participante la program solicită ca aplicanții să aibă o vechime de minim un an în câmpul muncii, cu cel puțin 3 sau 6 luni de contract de muncă la angajatorul actual.

Limita de vârstă Prima Casă

În ceea ce privește limita de vârstă pentru Prima Casă, lucrurile diferă destul de mult, în funcție de banca la care se aplică pentru a accesa împrumutul. Cu toate acestea, în limitile generale, vârstă minimă acceptată este cuprinsă între 18 și 25 de ani și ține foarte mult de condițiile interne ale băncii creditoare. Pe de altă parte, cu toate că nu există o vârstă maximă pentru aplicanți, instituțiile bancare vor calcula un viitor credit Prima Casă în așa fel încât acesta să se încheie atunci când beneficiarul a împlinit vârstă de 63-65 ani.