Am vrut să aflăm cât timp poate supraviețui virusul pe diverse suprafețe ale locuinței și cum să-l oprim să se răspândească în toată casa și cum să vă păstrați casa curată în timpul Pandemiei. 

Noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe oriunde de la ore chiar până la câteva zile. Cele mai recente informații sunt că poate dura 24 de ore pe carton, 48 până la 72 de ore pe plastic și 48 până la 72 de ore pe oțel inoxidabil, spune Dr. Reuben Elovitz, internist și CEO la Private Health Dallas.

Durata de viață a unui germen depinde și de câțiva alți factori, cum ar fi temperatura și dacă o suprafață este predispusă la păstrarea umidității. „Mânerele din lemn, de exemplu, sunt mai probabil să fie umede decât metalul în condiții normale – iar condițiile umede pot permite mulți agenți infecțioși să prospere”, explică biologul molecular, Tracey Evans. Mai mult, o cameră caldă este mai favorabilă pentru mulți agenți patogeni decât cea rece.

Indiferent de tipurile de temperaturi și suprafețe pe care le ai acasă, există lucruri pe care le poți face pentru a distruge acești agenți patogeni periculoși și a avea o casă curată. 

Cleaning lady in yellow gloves cleaning glass table with spray.

Germenii nedoriti ajung în casa ta la fel ca și tine: prin ușa din față. Luând câteva măsuri de precauție încă la intrare, îi puteți împiedica să se răspândească mai departe.

Dezimfectează lucrurile care le aduci în casă

Dezinfectează lucrurile imediat după ce intri în casă spune dr. Tania Elliott, expert în imunologie.  Acest luru trebuie făcut mai ales dacă ai ieșit afară sau ai adus mâncare sau pachete. Scoateți pantofii murdari la ușă, ștergeți orice pungi și adăugați un coș de gunoi lângă intrare, pentru hârtie sau ambalaje din plastic care ar fi putut fi expuse.

Instalați o stație lângă ușa de la intrare, cu o masă mică care are produse de igienizare și loțiuni de casă, șervețele cu alcool pentru telefoane și o mică cutie de gunoi. Folosiți produsele de ori de cîte ori intrați în casă, imediat lângă ușă.

Îndepărtați repede hainele murdare.

Închiderea hainelor cu care ai fost afară  lucrul pe care ar trebui să-l faci încă de la ușă. Până la urmă, ai vrea să uiți de germenii pe care i-ai putea purta. „Vă recomandăm să puneți hainele direct în coș imediat după intrarea în casă, deoarece coronavirusul trăiește pe țesături și suprafețe poroase”, spune Vanesa Levine, director de marketing pentru HCH Management. „Nu agitați rufele murdare înainte de spălare – pentru a evita auto contaminarea – și spălați-le în cea mai caldă apă posibilă.”

Nurse using hand sanitiser on hospital bed, Image: 310698523, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful;
Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: yes, Credit line: Arno Masse / Cultura RF / Profimedia

Începeți o rutină cu mâinile curate încă de la intrare

De asemenea, faceți-vă obiceiul de a vă dezinfecta mâinile (și telefonul) ori de câte ori ajungeți acasă. Aveți produsele la îndemână pe masa de langă usă. Evitați să vă plimbați prin locuință sau sa atingeți obiecte înainte de a face igienizarea.

Nu lăsați particulele să se răspândească

Folosiți produse de bumbac în zonele cu trafic mare și aspirați-le frecvent. „Mulți oameni cred că podelele goale sunt mai curate decât covorul, dar praful, alergenii și particulele de murdărie se instalează pe suprafețele dure și se agită în aer mai ușor când este activitate în cameră. Covoarele așezate pe aceste suprafețe acționează ca filtre, care prind particule și le blochează. Este important să vă păstrați casa curată în timpul Pandemiei.

Folosiți aceeași metodă la preșul de la intrare. Un prosop umezit cu substanțe dezinfectante va curăța încălțămintea și va reține germenii pe care apoi îi veți putea îndepărta la următoarea dezinfectare.

Concentrați-vă pe curățarea suprafețelor cu atingere înaltă

Înainte de a face curățenie în casă, evaluați care dintre ele au cel mai mare nevoie. Potrivit experților, veți dori să vă concentrați pe suprafețele cu atingere ridicată mai presus de toate celelalte, deoarece păstrarea lor curate va opri transmiterea germenilor către alte zone ale casei. Suprafețele cu atingere ridicată includ toate lucrurile pe care le atingeți cel mai mult, cum ar fi clanțele ușilor, întrerupătoarele de lumină, mânerele de la dulap, balustrade, robinete, telecomenzi și chiar tablete. 

Folosiți produse de curățare eficiente 

Când vine vorba de curățarea efectivă a acestor zone, asigurați-vă că utilizați produsele potrivite. „Când ucideți germenii de suprafață sau viruși, căutați produse care conțin un dezinfectant”, spune Brian Sansoni, purtătorul de cuvânt al Institutului American de Curățare. Unele dintre ingredientele active mai frecvent utilizate sunt hipocloritul de sodiu, etanolul, uleiul de pin, peroxidul de hidrogen, acidul citric și compușii de amoniu cuaternar.

Încă nu sunteți sigur ce să folosiți? Consultați această listă din EPA.

Dezinfectați lucrurile așa cum trebuie

Curățați în prealabil orice suprafață dură, cum ar fi blaturi, înainte de a dezinfecta pentru a îndepărta excesul de murdărie. Apoi dezinfectanți urmând instrucțiunile de pe eticheta produsului. „După utilizarea unui spray dezinfectant sau a ștergerii dezinfectante pe o suprafață, va trebui să așteptați oriunde de la 30 de secunde până la câteva minute pentru ca produsul să ucidă eficient un germen sau un virus”, spune Sansoni. „Cheia este să verificați eticheta produsului, deoarece timpii de așteptare pot varia. ” Dacă curățați ceva care aparține copiilor mici sau intra în contact direct cu alimentele, clătiți cu apă după ce produsul se usucă.

O notă finală: asigurați-vă că citiți etichetele înainte de a începe curățarea.

„Realitatea este că unele suprafețe nu sunt făcute doar pentru dezinfectarea adevărată”. „Mesele din lemn fin, antichitățile și mobilierul cu vopsea non lavabilă nu pot fi înmuiate în dezinfectant. Pentru acele obiecte, cea mai bună opțiune este să le păstrați cât mai curățate – la urma urmei, săpunul vechi simplu elimină 97% din germeni – și să nu le atingeți decât dacă sunteți sigur că v-ați spălat recent mâinile. ”

Stabiliți un program de curățare pentru a avea casa curată în timpul Pandemiei

După ce veți fi înarmat cu produsele de curățare potrivite, veți dori să configurați un program de curățare  care să aibă sens pentru familia dvs. Evident, frecvența de curățare depinde de munca și stilul de viață al membrilor gospodăriei”, spune dr. Jagdish Khubchandani, profesor de științe pentru sănătate pentru Ball State University. „Dacă aveți pe cineva care lucrează în domeniul sănătății sau lucrează în afară, vor fi necesare măsuri agresive.”

Khubchandani recomandă să speli rufele și să aspiri cel puțin de două până la trei ori pe săptămână și să dezinfectezi telefoanele de trei-patru ori pe zi. „Curățați suprafețele la fiecare șase până la opt ore”, spune Evans. „Dar țineți cont, acest lucru poate să nu fie suficient dacă mai multe persoane au contact cu aceste suprefețe.”

Este foarte important cum vă păstrați casa curată în timpul Pandemiei. Regulile de mai sus vă pot ajuta.