Prețurile apartamentelor au crescut cu peste 22,3% față de anul trecut, la sfârșitul lunii aprilie prețul mediu pe metru pătrat fiind de 1.396 de euro ca medie națională, iar cunoscutul om de afaceri Ion Țiriac a declarat că este puțin probabil ca prețurile să scadă în curând și ca atare recomandă investițiile în imobiliare.

Acesta spune că prețurile imobilelor din România sunt încă foarte scăzute în comparație cu cele din alte țări europene și se îndoiește că acestea vor scădea semnificativ pe termen lung, având în vedere că inflația a avut un ritm ascendent în ultimii 30 de ani.

Investițiile imobiliare vor continua să fie profitabile și în următorii 20 de ani, spune omul de afaceri Ion Țiriac, unul dintre cei mai bogați cetățeni ai României. Acesta infirmă zvonurile privind ieftinirea locuințelor.

„Întotdeauna va exista o inflație și un cost al vieții. În ultimii 32 de ani eu nu am văzut nicio stagnare (istorică – n.r.) a prețurilor. Dar Europa n-o să aibă niciodată prețuri atât de ieftine cum sunt în România. Prețurile de aici încă sunt mici. Încă. E adevărat, raportat la cum erau acum 3-4 ani, este o obscenitate cu cât au crescut. Cât despre investiții, eu cred că încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție foarte promițătoare”, a declarat omul de afaceri.

Țiriac a afirmat, în cadrul ceremoniei de inaugurare a noii clădiri de birouri Țirac Tower din București, că unul dintre motivele creșterii costurilor este creșterea pretului materialelor, în special a betonului și a fierului. Totodată, Ion Țiriac da de înțeles că atâta timp cât oamenii continuă să cumpere proprietăți, dezvoltatorii nu vor fi presați să reducă prețurile.

Cum arata Tiriac Tower

Recent, Tiriac Imobiliare a inaugurat o nouă clădire de birouri în centrul Bucureștiului, în Piața Victoriei – cu o investiție de 40 de milioane de euro și un grad de închiriere de 95%.

Țiriac Tower are o suprafață totală construită de 30.669 mp, dintre care 16.364 mp sunt dedicați spațiilor moderne de birouri de clasa A pe 12 etaje și la parter. Noua clădire a atras companii din diverse industrii, inclusiv din domeniul IT, farmaceutic, al asigurărilor și imobiliar.

Caracteristici sustenabile

Din costul total al clădirii, peste 7% – adică 3 milioane de euro – au fost alocate pentru caracteristicile sale inovatoare și ecologice. Astfel, clădirea dispune de locuri de parcare pentru biciclete, stații de încărcare pentru mașini electrice și hibride, 86% din totalul deșeurilor au fost reciclate, 36% din totalul materialelor folosite provin din materiale reciclate, iar parcarea este subterană.

În plus, aproximativ 700 de metri pătrați de spațiu verde vor fi la dispoziția angajaților companiilor chiriașe din clădire. Spațiul va include vestiare și dușuri pentru bicicliști.

Pentru a avea o abordare responsabilă și sustenabilă față de mediu, Țiriac Tower a început anul 2022 prin confirmarea faptului că alimentarea sa cu energie va fi în totalitate regenerabilă.

Contractul dintre Engie România și Țiriac Tower stipulează că toată energia electrică livrată acestei clădiri va fi produsă din surse regenerabile. Primele certificate de origine emise de ANRE, care confirmă acest fapt, urmează să fie eliberate în curând.

De asemenea, soluțiile de iluminat cu LED-uri s-au dovedit a fi cea mai buna opțiune datorită beneficiilor legate de eficiența energetică și a costurilor reduse de întreținere.

În afară de inaugurarea Tiriac Tower, compania se pregătește să livreze în această toamnă complexul rezidențial Stejarii – un proiect care costă aproximativ 50 de milioane de euro. În același timp, Tiriac Imobiliare dezvoltă mai multe proiecte rezidențiale în Timișoara și Brașov, care vor aduce apartamente noi pe piața locală.