Te-ai gândit de ceva timp să te reapuci de mișcare dar parcă oricum ai face nu reușești să ajungi pe la o sală de fitness. Printre toate sarcinile zilei, timpul petrecut pe drum spre sală și de la sală pare o pierdere de timp foarte mare.

Dar îți dorești mult să faci mișcare și ți-a venit ideea să îți amenajezi un home gym pentru a scăpa de problema drumului.

Avantajul tău major este că ai un apartament cu 3 sau chiar 4 camere, așadar spațiul nu este o problemă.

Ai luat decizia să transformi o cameră întreagă un home gym dar nu știi de ce ai nevoie.

Ce îți este necesar pentru ca totul să fie eficient și să nu simți dorul unei săli de fitness?
În acest articol îți prezint câteva echipamente și accesorii ideale pentru a-ți amenaja o un home gym ca la carte.

1. Aparat de fitness multifuncțional

Acesta este un aparat pe care de regulă nu îl vei găsi propriu zis într-o sală de fitness și este mai degrabă creat pentru un home gym. Este un aparat care de cele mai multe ori combină 3-4 aparate pentru a putea lucra întreg corpul. Combină un helcometru, aparat de fluturi pentru piept, extensii pentru coapse și chiar exerciții pentru brațe. Sistemul este unul pe scripeți cu greutăți medii deoarece nu prea își dorește nimeni mare performanță dacă face mișcare acasă pe lângă asta să transporți câteva sute de kilograme într-un apartament poate fi dificil. Acest aparat te scapă rapid de grija câtorva alte aparate separate și poți face chiar și economie de spațiu.

2. Bancă de împins reglabilă

Este un accesoriu care nu poate lipsi dintr-un home gym. Băncile de împins vin din start cu un suport pentru bara de împins la piept. Avantajul faptului că este reglabilă este că poți lucra mușchii pectorali la diferite unghiuri dar poți utiliza banca și pentru a lucra deltoiziiși poți face chiar flexii pentru biceps cu ganterele sau un clasic skullcrushers pentru triceps. Nu îți ocupă mult spațiu și oricum, fără această bancă nu poți spune că ai un home gym.

3. Helcometru

Helcometrul este un aparat utilizat în principal pentru mușchii spatelui. Prezintă un sistem pe scripeți conectați la greutăți. Avantajul unui astfel de aparat este că poate fi utilizat și pentru împins pentru triceps și într-o anumită variație poți face chiar și biceps. Un mic dezavantaj ar fi că este destul de targetat pe un număr restrâns de grupe musculare și poate ocupa spațiu prețios dar tu stai bine, ai o cameră întreagă la dispoziție în apartamentul sau casa ta.

4. Bancă multifuncțională pentru picioare

În mod normal pentru picioare într-o sală ai găsi 3, 4 sau chiar mai multe aparate. Într-un home gym trebuie să fii inventiv și să profiți de spațiul generos dar totuși limitat. O bancă multifuncțională îți oferă posibilitatea să execuți flexii pentru cvadriceps, extensii pentru bicepsul femural și ridicări pentru gambe din șezut. În general sistemul nu este pe scripeți ci pe unul de tip balamale cu un suport unde să montezi discuri de greutăți. Nu îți va ocupa mult spațiu și ai o versatilitate mare pentru a realiza un antrenament bun pentru picioare.

5. Squat rack

Squat rack sau suportul pentru genuflexiuni este exactceea ce spune numele: un suport stabil unde să poți pune o bară olimpică dar care are o adâncime suficientă pentru a putea efectua ogenuflexiune. Foarte important este să te asiguri că un astfel de suport are și mecanisme de siguranță. Fiind singur, nu se știe cât ești epuizat și nu ai vrea să ajungi cu bara sub tine, iar sistemul de siguranță va asigura că bara rămâne pe suport iar tu te poți elibera de sub ea. Poate ocupa destul de mult spațiu pentru un număr limitat de exerciții (genuflexiuni, îndreptări, poate chiar flexii pentru biceps cu bara) și poți să faci genuflexiuni și cu gantere în locul unei bări.

6. Accesorii de fitness

Acum că ai cam rezolvat în mare parte aparatele de care ai putea avea nevoie, urmează fie să le echipezi fie să adaugi toate accesoriile necesare. Iată o listă de accesorii de fitness care ți-ar fi de folos într-un home gym:

Discuri de greutăți: asigură-te că îți achiziționezi o gamă variată de greutăți, de la foarte mici la cele de 20-25kg. Evident, mereu în pereche pentru că le vei folosi pe o bară.

Diferite tipuri de bare: ai nevoie de o bară olimpică, preferabil o bară tip Z și o bară dreaptă dar mai scurtă decât o bară olimpică
Prinderi pentru discuri: sunt accesorii mici pe care să le pui la capătul unei bări, peste discuri, pentru a te asigura că discurile nu vor cădea de pe bară și să riști o accidentare.
Saltele: cu siguranță vei efectua și exerciții la sol și ai nevoie de stabilitate. O saltea bună te va ajuta.

Gantere: acestea sunt de nelipsit într-un home gym! Cel mai bine este să achiziționezi un suport cu o linie de gantere direct prestabilită în care vei avea gantere de la 2kg la 30kg. Greu de crezut că pentru un home gym vei avea nevoie de mai mult. Da, îți ocupă spațiu dar merită. În cel mai rău caz, achiziționezi doar câteva perechi, în funcție de ce greutăți crezi că vei utiliza mai mult
Bicicletă staționară: nu trebuie să fie ceva complex, mică și simplă.
Bandă de alergat: recomandarea este să alegi fie o bandă de alergat fie o bicicletă, în funcție de preferințele tale
Benzi elastice: acestea te pot ajutaatât la exerciții propriu-zise cât și la încălzire. Costurile sunt reduse iar ca spațiu nu vei avea probleme

Foam roller: bune pentru recuperare, încălzire și final de antrenament.

Iată cum ai reușit să profiți de spațiul generos al apartamentului sau casei tale de minim 3-4 camere și ți-ai creat un home gym de toată frumusețea.

Oglinzile și lumina sunt foarte importante într-un home gym

Este un detaliu foarte impotrant atunci când te antrenezi. Asigură-te că în fața aparatelor de bază cum ar fi împins pentru piept și genuflexiu să ai o oglindă optimă pentru a putea urmări execuția acestor exerciții. Pe cât posibil camera să aibă oglinzi în cât mai multe locuri.

Lumina să fie naturală dacă îți permite poziționarea dar să nu ai probleme atunci când soarele strălucește pentrua nu te încurca la antrenament. Atunci când vei folosi lumina artificială, caută să montezi lustre de tip spot pentru a fi atât o lumină optimă dar niciprea strălucitoare, din aceleași considerente ca și la cea naturală.

Asta este totul. Poți utiliza creativitatea pentru a amplasa aparatele și băncile în funcție și de forma camerei locuinței. Acum te poți bucura de un home gym personalizat și nu mai trebuie să pierzi timpul pe drum, te poți antrena în confortul propriei tale case, în fond de asta ți-ai dorit un apartament sau casă spațioasă, să te bucuri de fiecare centimetru util.