Cui nu îi place să călătorească către destinații exotice? Cui nu îi plac aventurile în țări tropicale sau cultura altor popoare? Și dacă de prin aceste plimbări îți place să colecționezi mici suveniruri, cu siguranță stilul exotic este stilul care ți se potrivește de minune atunci când te hotărăști să îți decorezi locuința, iar elementele de decor exotic te pot ajuta să faci asta.

Dar, după cum a fost 2020, și chiar și acum, deplasările exotice cam ies din discuție. Așa că astăzi vrem să îți arătăm cum să aduci destinațiile exotice la tine acasă. Poate pare complicat, dar nu este. Ai nevoie doar de puțină inspirație și de elemente exotice potrivite.

Ce înseamnă stilul exotic?

Dacă am putea să exprimăm exotic într-un singur cuvânt cred că acela ar fi departe. Prin elemente exotice înțelegem acele elemente care te duc cu gândul departe. Poate fi vorba despre materiale textile de inspirație indiană sau est asiatică, măsuțe de cafea sau noptiere marocane sau indoneziene, tabureți de origine otomană turcească, ceramică japoneză, sculpturi polineziene sau măști și alte obiecte decorative africane, elemente de bambus, ratan sau lemn antichizat și așa mai departe. Practic, orice nu este european intră la categoria exotic și nu doar că te duce cu gândul la vacanță, dar dă și un aer sofisticat și polished oricărei încăperi.

Secretul elementelor exotice în decorarea locuinței

Ca și în cazul oricărui alt element decorativ, există un secret și pentru elementele exotice, de fapt sunt mai multe.  El este extrem de simplu: adaugă suficient pentru a face camera interesantă, dar nu prea multe pentru a nu aglomera spațiul. Less is more, ca întotdeauna.

Un alt aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere este efectul pe care îl au aceste elemente. Ele sunt puncte de plecare pentru orice discuție, deci trebuie să reflecte propriile tale preferințe și pasiuni. Dacă nu știi nimic despre cultura chineză, nu pune statui cu Buddha peste tot în casă pentru că rezultatul s-ar putea să nu fie cel pe care îl doreai.

Al treilea secret ar fi să nu combini mai multe elemente din mai multe culturi care nu au legătură una cu alta. Alege o zonă de influență și folosește acele elemente care provin din acea zonă. O altă idee ar fi alegerea unei teme pe care să mergi și folosește elemente potrivite acelei teme. Chiar dacă preferi minimalismul nu trebuie să te ferești de genul acesta de elemente decorative. Alese cu grijă, în culori neutre și puține ca și cantitate, ele contribuie la starea generală de bine și zen a casei.

Cel mai important este armonia pe care o are încăperea, de aceea, pentru a obține un stil bogat exotic ar trebui sa ai în vedere nu numai elementele de decor ci și mobilierul. Stilul general exotic se află într-o strânsă legătură cu natura; așadar, toate componentele unei astfel de amenajări fac trimitere la elemente din natură. Culorile pământii sunt alăturate țesăturilor cu animal print și pieselor de mobilier din bambus, ratan sau lemn masiv cu aspect antichizat, rezultatul fiind unul armonios și relaxant. Pentru acest tip de mobilier sunt indicate și decorațiunile din ceramică sau textilele imprimate cu vopsele naturale. Pentru a crea o atmosferă exotică, se mai pot folosi și statuete din lemn, ceramică, piatră, cuverturi, perdele și draperii.

Elementele de decor exotice și culturile lumii 

Pentru a merge mai departe poți alege chiar o decorare specifică unei culturi anume și integrarea elementelor de decor într-un ansamblu în stil japonez, de exemplu. 

Dacă abia îți construiești casa și ești pasionat de cultura japoneză, atunci poți include mobila joasă, minimalistă și pereții despărțitori pe lista de must have a livingului tău. Un alt element oriental ușor de integrat este paravanul. Pictat manual sau într-o singură culoare, acesta poate fi utilizat pentru a delimita spațiul sau în scop pur decorativ.

Dacă te inspiră cultura africană atunci poți integra cu succes păturile cu aspect handmade sau elemente geometrice. Alte elemente de inspirație africană sunt coșurile împletite. Acestea pot fi pur decorative, dar pot fi utilizate și pentru depozitare sau ca și suport pentru ghivece. Într-o casă inspirată de Africa cea fierbinte nu pot lipsi nici obiectele de artă ce au această temă, fie că alegi o fotografie sau o pictură, asigură-te că unul dintre pereți este decorat în acest mod.

Nu doar japonezii prefera piesele de mobilier joase, ci și indonezieni, iar o măsuță pentru cafea, decorată cu o plantă exotică, te va duce imediat cu gândul la un refugiu într-o junglă luxuriantă și la zile fără griji. 

Facem ocolul Pamantului și ne oprim în Thailanda, de unde vă oferim câteva soluții decorative minunate. Piese de mobilier create din materiale naturale împletite, decorațiuni cu elefanți, care sunt un simbol în cultura thailandeză, , corpuri de iluminat sau materiale și țesături de mătase Praewa, numita „regina mătăsurilor,  te va ajuta sa creezi o poveste autentică thailandeză în casa ta.

Interioarele chinezești afișează culori îndrăznețe, mobilier și accesorii bogat ornamentate. Piesele de mobilier tind să fie construcții din lemn pictat cu detalii sculptate și suprafețe lăcuite. Elementele de decor exotice, chinezești se axează pe motive animale și animale mitologice, cum ar fi maimuțe și dragoni. Alte elemente întâlnite  de multe ori sunt picturile murale mari de perete, plachetele și paravanele pliabile, care înfățișează personaje istorice și scene legendare în palete de culori vibrante sau frapante.

A luxurious living room in a hotel in St Lucia.

Elementele de decor exotic în casa ta

După cum spuneam, alegerile în cea ce privește elementele de decor exotic țin de propriile tale preferințe. Casa ta trebuie să vorbească despre ceea ce îți place, ceea ce iubești. Altfel, oricât de bine ar fi decorată, va fi rece și neprimitoare pentru tine, exact ca un muzeu. Așa că te îndemnăm să te gândești care este țara îndepărtată pe care o adori, indiferent că ai vizitat-o sau nu? Care este locul la care visezi cu ochii deschiși? 

Poți să mai aduci puțin din atmosfera relaxantă din concedii și în căminul tău. Alege elemente de decor exotice și te vei bucura de vacanță tot timpul anului! O parte din el pot fi prezente la tine în casă și îți poate face fiecare zi mai frumoasă.