În Ajun de Crăciun încăperea miroase a cozonac cu mac proaspăt scos din cuptor, ţi-ai turnat vin roşu într-un pahar şi, la lumina lumânării, aştepţi colindătorii. Te simţi bine în decorul pe care l-ai creat urmând doar câţiva paşi simpli. Ideea pe care ţi-o propunem este următoarea: pentru a-ţi găti casa de sărbătoare şi pentru a-ţi surprinde invitaţii nu ai nevoie de o investiţie mare. Ba chiar, odată ce ţi-ai pus inspiraţia la treabă, poţi reîmprospăta spaţiul doar cu obiecte pe care le deţii deja, schimbând dispunerea mobilierului.

Image result for casa de craciun

Pentru că ştim că îţi place să respecţi tradiţia, în centrul decorului pentru Ajun de Crăciun vor fi bradul şi masa. În mod ideal, bradul îl ai deja din anii trecuţi şi este unul artificial sau la ghiveci (ne pasă de pădurile ţării), aşa că poţi cheltui, fără părere de rău, mai mult pe mâncare. Plasează bradul într-un loc în care, pe timp de zi, să poată fi pus în valoare şi de lumina naturală. Ancadramentul ferestrei e perfect pentru a fi decorat cu mici elemente specifice Crăciunului.

Dacă bradul e mic sau mediu ca dimensiuni, urcă-l pe un suport. Acest lucru va permite dispunerea plăcută estetic, dar şi practică, a cadourilor. Încearcă să eliberezi cât mai mult încăperea de obiecte mici care nu au legătură cu sărbătoarea şi nu îţi sunt neapărat necesare, pentru că vor concura cu cadourile şi cu decoraţiunile de gală, încărcând decorul şi făcându-l inconfortabil. Magazinele sunt pline cu propuneri pentru împodobirea bradului, însă nu cheltui decât dacă e absolut necesar şi ai impresia că nu mai poţi crea ceva inedit cu decoraţiunile din anii trecuţi.

Încearcă să te limitezi la două–trei culori pentru amenajarea de sărbătoare. Dincolo de a fi culoarea preferată a lui Moş Crăciun, roşul e intens, elegant şi de efect, în plus se asociază minunat cu albul, cu argintiul sau auriul şi se adaptează multor stiluri, de la rustic la clasic sau futurist. Stabileşte culorile dominante cu ceva timp înainte de a pleca la cumpărături şi vei vedea că acolo vei alege cu mai multă siguranţă obiectele care-ţi sunt necesare. În hazardul cumpărăturilor, o listă pregătită cu strictul necesar îţi va înjumătăţi timpul necesar alergatului prin magazine.

Ocazia îţi permite să fii preţios, romantic, jucăuş sau plin de umor. Totul se va vedea în decor, căci el transmite multe despre cel care l-a realizat. Implică-te sentimental atunci când pregăteşti casa de sărbătoare. O piesă de mobilier mutată dintr-un colţ în altul al camerei poate schimba atmosfera şi reîmprospăta locul. Acum e momentul să aşezi la vedere toate obiectele pe care rareori ai ocazia să le foloseşti de-a lungul anului. De la tirbuşon la suporturi pentru tacâmuri şi pliculeţele de ceai, cele mai bune tacâmuri şi veselă, sfeşnicele aurite şi paharele de vin. Aşază pe masă lucruri frumoase, care să le atragă atenţia invitaţilor. O faţă de masă are mare impact estetic. Dacă e mai simplu decorată, adaugă accesorii (foloseşte ca ornament biscuiţi cu vanilie sau bomboane de ciocolată pe lângă farfurii).

Dacă invitaţii tăi sosesc în seara de Ajun, întâmpină-i cu masa pusă, cu lumânări aprinse discret şi aşteptaţi împreună colindătorii. Oaspeţii tăi se vor simţi foarte răsfăţaţi. Asigură-te că mâncărurile cu care îi serveşti sunt delicioase, dar nu uita că şi aranjarea mesei contează. Ai grijă ca oricare dintre ei să aibă la îndemână şerveţele şi tacâmuri şi asigură-te că fiecare are confortul necesar pentru a se aşeza, ridica şi întinde după platouri sau băutură, fără a dărâma ceva. Iată cum tradiţia se poate împăca foarte bine cu nonşalanţa modernă. Simplu şi de efect!