Știm că deja de o lună stai acasă și ai făcut multă curățenie, dar când vine vorba de curățenia de Paște…e altceva. Așa că îți dăm câteva pontui pentru a fi eficientă la curățenie în această perioada și de a scapă de lucrurile în plus de prin casă.

 Înainte să te apuci de treaba

Intră, pe rând, în fiecare camera și estimează “situația”, la fața locului. Asta îți va da o idee despre ce ai de făcut și despre cât timp îți va lua – totul devine suportabil atunci când ai un plan de bătaie. Fă ordine mai întâi pe suprafețele mari, unde rezultatele eforturilor tale se văd mai repede – este un fel de stimulent de a continua treaba.

Începi cu sortarea obiectelor. Pregătește-ți patru cutii mari de carton și scrie pe fiecare: “Păstrează”, “Aruncă”, “De dat”, “Nu știu”. Procedând astfel, îți va fi mai ușor să înțelegi ce trebuie să faci cu atâtea obiecte. Pune cutia cu “Nu știu” în debara și notează cu litere mari pe ea să o redeschizi după circa 30 de zile. Dacă în timpul asta nu ai avut nevoie de nici un lucru dinăuntru, poți să te dispensezi de conținutul ei.

Ai și obiecte pe care nici nu le mai folosești, dar nici nu te încumeți să le arunci? Iată cum faci: așează-le pe categorii în cutii de carton divers colorate și etichetate corespunzător, pe care apoi le urci în pod (romantic, nu?) sau le pui în debaraua cea mare. Va fi o plăcere să găsești un anumit obiect, îți garantăm!

Fă în așa fel că obiectele în plus să se “integreze” perfect în ambient. De exemplu, în glastre sau în vasele decorative pune diverse lucrușoare (pixuri, creioane, chei, brelocuri) – nimeni nu-și va da seama de acest mic truc. Dacă obiectele se tot adună în spațiul unei camere, strânge-le totuși în cutii și cutiuțe estetice, iar pe acestea așează-le pe rafturi. Încăperea va părea mai spațioasă. Cumpără un coșuleț din sârmă inox  pentru tot felul de obiecte mici: nasturi, chei, baterii. Folosește un altul (mai frumos, dacă găsești) și în dormitor, pentru a-ți pune bijuteriile și produsele de machiaj în ordine.

Pune deoparte, într-o cutie, lucruri de dat oamenilor sărmani, pe care le-ai selectat după “reprize” periodice de făcut ordine în casă. Când este plină, caută-l pe destinatar. Sugestie valabilă și în cazul în care ai niște mobilă de care vrei să scapi. Dacă nu știi pe cineva căruia această i-ar prinde bine, contactează una dintre organizațiile de binefacere locale (există în fiecare oraș).P e de altă parte, dacă mobilă respectivă este prea bună că să fie donată, da un anunț la “Vânzări”, la Mică publicitate, sau pe internet etc. Soluții există…

Dacă șifonierele nu mai fac față volumului de haine, pune toate hainele groase în lada patului de mijloc din dormitorul mare. Dacă patul tău nu e prevăzut cu o astfel de ladă încăpătoare dedesubt, împăturește paltoanele și pardesiele ca la carte și pune-le în geamantane. Puloverele și fustele groase stau foarte bine în saci de plastic. Depozitează totul într-o debara. Cumpără umerașe speciale (metalice) de care pot fi atârnate câteva mai mici (se găsesc de vânzare în supermarketuri). Asta poate fi soluția salvatoare și pentru împătimitele modei, care nu mai știu pe unde să-și pună numeroasele ținute…

 După ce ai stabilit ce unde merge și te-ai despărțit fără nostalgii de tot felul de lucruri, urmează să pui în aplicare planul de bătaie pentru  curățenia de Paște: spălat geamuri, scuturat covoare, schimbat aranjamentul mobilei.