“Nu exista om sa aibă două mâini stângi!”  Poate nu are experiență cu materialele, nu are măiestrie ca să aducă un proiect la rang de artă, dar măcar să facă mici reparații sau înfrumusețări se pricepe, iar amprenta personală dată obiectului respectiv merită tot efortul. Conceptul Do it yourself a devenit din ce in ce mai popular deoarece foarte multe persoane refuză să mai apeleze la specialiști atunci când au o problemă în locuință, când doresc să-și renoveze casa sau să confecționeze anumite decorațiuni. 

Do It yourself – istoric

Prima referire la DIY apare într-o istorie a artei care se referă la lucrurile realizate manual la sfarsitul secolului al XIX-lea. Subculturile moderne au preluat apoi acest sistem ca pe o revoltă împotriva globalizării și industrializării. Exprimarea Do it yourself a fost folosită pentru prima oară în 1950 și promova exact conceptul cunoscut astăzi, posibilitatea ca oamenii sa apeleze la prefabricate pe care apoi să le folosească în locuința din diverse scopuri, în locul obiectelor și articolelor furnizate deja finalizate. Dacă atunci DIY înseamna strict renovarea casei, termenul a fost extins la un moment dat, în secolul 20, chiar și către alte tipuri de activități, de exemplu către comunitățile media, fashion sau de travel. 

Acest concept s-a transformat foarte repede într-un hobby pentru a încuraja originalitatea și imprimarea în propriul cămin a personalității care să reflecte atitudinea și stilul de viață personal. A reușit să cucerească tot mai multă lume, care a început să își pună creativitatea la încercare prin tot felul de mici proiecte făcute în casă, ca mai apoi să se dezvolte chiar într-un concept de sine stator să fie folosit în tot mai multe domeniii precum gastronomia, pregătirea decoraţiunilor, confecţionarea de articole vestimentare sau de piese de mobilier, pregătirea vacanțelor sau chiar executarea de adevărate opere de artă.

Amenajări Do it Yourself

Decoraţiunile interioare, de pildă, pentru care există oricând profesionişti disponibili, au devenit un domeniu în care este dificil să dai greş, odată cu apariţia articolelor şi site-urilor de profil care conţin atât sfaturi, cât şi modele de organizare a încăperilor.

Curentul şi-a găsit locul şi în arta culinară. Spre deosebire de blogurile tradiţionale, cele care promovează conceptul DIY sunt mai spectaculoase. De fapt, fiecare fel prezentat pare să fie unul decorativ. Pe un astfel de blog, sunt prezentate la loc de cinste reţete de torturi realizate cu migală şi cu atenţie la detalii. Pe un altul, poţi găsi reţete de cocktailuri originale.

Cand vine vorba de amenajarea grădinii, ideile sunt multe și aproape că nu mai știm pe care să le alegem. Toate sunt interesante și ușor de realizat. Gradinaritul este un domeniu în care DO it Yourself este la modă. Activități precum proiectarea grădinii, alegerea stilului, plantarea florilor creeaza acel spațiu personal plin de viaţă, care are menirea să încarce cu energie şi să transforme fiecare zi a săptămânii într-o dimineaţă de Duminică. 

Conceptul Do It Yourself este foarte ieftin și la îndemâna tuturor având în vedere situația actuală în care ne aflăm și oamenii caută metode diferite de reorganizare. Așa că din ce în ce mai multe persoane aleg să recondiționeze singure diverse obiecte din locuință, bricolajul dovedindu-se o metodă interesantă de petrecere a timpului liber și nu este de mirare că a devenit un hobby în adevăratul sens al cuvântului.