Știm că Aradul este un oraș cosmopolit. Istoria orașului este una minunată, fiind denumit chiar Mica Viena datorită arhitecturii care l-au făcut celebru, oferindu-i un aer boem.

 

Fiind parte a fostului Imperiu Austro-Ungar, Aradul a avut parte de multe investiții la acea vreme.

http://likefestoon.com/ro/arch%C3%ADvum/1630

foto: http://likefestoon.com/ro/arch%C3%ADvum/1630

Astfel fiecare edificiu ridicat a beneficiat de o atenție sporită în ceea ce privește arhitectura, fie că discutăm de proprietăți industriale, clădiri oficiale sau locuințe. 

Chiar și după destrămarea imperiului și trecerea Aradului în teritoriul României, stilul arhitectural s-a păstrat. 

Era comunistă a adus schimbări majore în arhitectura orașului. 

https://muzeulcomunismului.ro/atunci-si-acum-arad/ www.azopan.ro

https://muzeulcomunismului.ro/atunci-si-acum-arad/ www.azopan.ro

 

S-au demolat numeroase clădiri din trecut pentru a face loc blocurilor pe care astăzi le știm cu toții, blocuri care au un aer tipic zonelor sovietice, stilul regăsindu-se și în alte țări. 

De mai mulți ani, Aradul a primit un suflu nou arhitectural.

https://www.aradplaza.ro/proiectul-rezidential-in-gama-high-end-al-anului-este-din-arad/

https://www.aradplaza.ro/proiectul-rezidential-in-gama-high-end-al-anului-este-din-arad/

De câțiva ani însă, în Arad se pot vedea din nou blocuri și nu numai, în construcție. Fostele fabrici care astăzi nu-și mai aveau locul în mijlocul orașului, au făcut loc noilor cartiere de blocuri. Odată cu acestea tot mai mulți oameni au început să se întrebe unde este mai bine să investească într-o nouă locuință pe termen lung: într-un bloc nou sau într-o clădire istorică?

 

 

În acest articol ne uităm la câteva avantaje și dezavantaje între cele două pentru a vă putea face o idee atunci când ajungeți în acel punct.

 

1) Necesitatea renovării imobilului

Pentru apartamentele aflate în clădiri istorice, majoritatea au fost deținute de persoane vârstince timp de mulți ani. Investițiile în acest timp au fost minime, de regulă. Astfel de cele mai multe ori, apartamentele din clădiri istorice necesită renovare amplă. Pe lângă interior, în Arad există și situația fațadelor degradate care și ele ridică mai mult costurile. 

La un apartament în clădire de blocuri noi, situația este total diferită. De cele mai multe ori dezvoltatorul oferă apartamentul la cheie, decorul fiind stabilit cu viitorii proprietari în prealabil iar costurile au fost incluse în prețul final al apartamentului. Despre exterior nici nu se mai pune problema. 

 

2) Modificări interioare în imobil

La un apartament într-o clădire istorică, modificările interioare pot fi efectuate mult mai simplu. Vorbim aici de compartimentare cu pereți falși sau chiar amplasarea de platforme în apartamentele care au tavanul foarte înalt. Evident, toate făcute în limita legii și a posibilităților.

La un apartament într-o clădire nouă, de cele mai multe ori contractul prevede din start interzicerea modificărilor interioare de genul dărâmarea unor pereți sau închiderea unor balcoane dacă aceste chestiuni nu au fost prevăzute din start. Astfel, în aceste apartamente se merge pe linia ”cum s-a achiziționat, așa va rămâne”, mai puțin în ceea ce privesc decorările interioare care pot fi schimbate în timp. 

 

3) Costuri de întreținere pentru imobil

Apartamentele aflate în clădiri istorice sunt realizate de cele mai multe ori din cărămidă, fiind un material foarte bun pentru izolare însă în prezent nu mai este suficient acest lucru. Ferestrele sunt clasice, din lemn, cu geam subțire, astfel nu oferă o izolare ideală. Despre izolare nu prea se poate pune problema, fiind clădiri istorice ar afecta clădirea dacă nu ar fi efectuată per întregime respectând standardele ideale. Pe lângă acest aspect, intervine și tipul de încălzire pe care aceste clădiri încă îl folosesc, fie că discutăm de sobă pe lemne sau sistem centralizat, puține având introduse centrale proprii pe gaz. 

Majoritatea apartamentelor noi însă vin dotate din start cu centrale proprii pe gaz. Clădirea este pe întregime izolată la exterior, iar materialele utilizate la construcție oferă atât aerisire ideală cât și o izolare potrivită, fiind folosite și ferestre cu geamuri termopan. 

 

4) Costurile de achiziție a apartamentelor

Aici lucrurile pot să difere, evident. În funcție de localizare, suprafață, dotări fiecare apartament va avea alt preț. Însă putem observa că majoritatea apartamentelor din clădiri istorice sunt relativ mai ieftine față de apartamente noi, raportat la suprafața lor. Diferența este că în timp ce la apartamentele din clădiri vechi este necesară o renovare amplă de cele mai multe ori, în apartamentele noi te poți muta direct fără alte costuri. 

 

În cele din urmă totul se rezumă la ce îți place și dorești cu adevărat. Multe persoane aleg apartamentele în clădiri istorice datorită aerului boem, locației ultracentrale și multiplelor posibilități de amenajare.

Apartamentele noi însă oferă multe soluții pentru tineri și familii care au buget limitat și doresc să se mute cât mai rapid într-un apartament deja făcut pe gustul lor. 

 

Un lucru este cert, cât timp ai bugetul necesar, cu siguranță se găsește ceva potrivit pentru tine, trebuie doar să apelezi la un consultant imobiliar profesionist.