Vânzarea unei case poate fi consumatoare de timp și o provocare emoțională, mai ales dacă nu ați făcut-o niciodată. Uneori o puteți simți ca pe invazie a vieții private, deoarece persoane străine vor intra în casă, se vor plimba prin toate încăperile și vor deschide dulapurile, iar într-un final vor critica un loc care probabil a devenit pentru voi mai mult decât doar patru pereți și un acoperiș, și, pe deasupra, vă vor oferi mai puțini bani decât credeți că merită casa dvs.

Dacă totuși doriți să vă vindeți casa și, în ciuda faptului că totul pare bine, pur și simplu nu ați găsit încă pe cineva căruia să îi placă suficient de mult încât să vă facă o ofertă, poate că sunt câteva lucruri pe care le-ați putea schimbă cu un minim de efort și care să vă ajute să aveți o casă mai primitoare pentru potențialii cumpărători.
Înainte să vă pregătiții să vă vindeți casa, țineți cont de câteva lucruri importante care vă vor ajuta la vânzarea ei. De data aceasta ne-am propus să va arătăm lucrurile incomode pe care nimeni nu vrea să vi le spună despre casa voastră când este de vânzare.

1. Casa are un miros urât

Orice casă are un miros specific și da, este în regulă și este normal, dar problema apare când mirosul devine copleșitor sau deranjant. Acesta este foarte neplăcut pentru oameni și chiar le este greu să-și dorească să rămână în casa ta, darămite să locuiască acolo.
În cea mai mare parte, trebuie doar să faceți câțiva pași pentru a elimina mirosul înainte de a pune casa de vânzare.
În primul rând, încercați să opriți cauza mirosului neplăcut. Dacă fumați în casă, este timpul să nu o mai faceți decât afară. Dacă recipientul pentru gunoi este plin, este important să vă ocupați zilnic de el. Dacă în casă se simte miros de gătit (grăsime, condimente puternice, pește), va trebui să nu mai gătiți astfel de mâncăruri pentru o vreme, ca să fie timp destul să se elimine mirosul.
În al doilea rând, dacă mirosul a fost absorbit de lucrurile moi din casă, va trebui să curățați sau să scăpați de aceste lucruri. Covoarele și draperiile ar trebui curățate, s-ar putea să trebuiască chiar să văruiți pereții pentru a da un aer de proaspăt și curat încăperilor.
În al treilea rând, casa ar trebui să fie aerisită. Poate ar trebui să luați în considerare închirierea unui aparat de ozon dacă deschiderea ferestrelor nu ajută. Aerul proaspăt rezolvă multe probleme. Nu este o idee rea să vă deschideți ferestrele cât de mult puteți, în perioada în care casa dvs. este de vânzare.
În al patrulea rând, aveți grijă când adăugați parfumuri după ce ați făcut curățenie. Nu exagerați cu odorizante artificiale, lumânări sau difuzoare de parfum de cameră. Ceea ce miroase bine pentru voi poate fi neplăcut pentru altcineva. Aerul curat și proaspăt este cel mai bun.

Concluzia: casa trebuie să aibă un miros curat, așa că faceți tot ce puteți pentru ca asta să se întâmple înainte de a o scoate la vânzare.

2. Animalele tale de companie au stricat câteva lucruri din casă

Toți își iubesc animalele de companie, probabil chiar și oamenii care vin să se îți vizioneze casa au animale de companie, dar totuși nu vor să vadă mizeria, părul și zgârieturile provenite de la ele prin casa pe care vor să o cumpere. E unul din lucrurile incomode despre casa voastră când este de vânzare, despre care potențialii cumpărători nu îți vor spune.
Cele mai frecvente lucruri pe care le văd sunt în mod normal  și cele care se pot remedia rapid: părul animalelor de companie, curțile murdare, cutii de gunoi murdare și pardoseli zgâriate sau covoare rupte. Pentru vizionări este cel mai bine dacă îndepărtați părul animalelor, curățați curtea, nu lăsați la vedere vasele, jucăriile și paturile animalelor de companie.
Potențialii cumpărători vor ști că aveți animale de companie (mai ales dacă există alergii în familia acestora, este important să dezvăluiți acest aspect), dar păstrați acest subiect cât mai subtil posibil, astfel încât să nu fie un impediment imediat pentru cumpărare.

Concluzia: curățați și reparați daunele animalelor de companie și faceți tot posibilul pentru a menține semnele  minime în timp ce casa dvs. este de vânzare.

3. Dezordinea din casă îi stresează pe oameni

Dezordinea e unul din lucrurile incomode despre casa voastră când este de vânzare, și nimeni nu o să vă spună asta.

Decizia de a cumpăra o casă este una emoțională, iar acele răspunsuri subconștiente sunt lucrurile care ghidează cumpărătorii în această decizie foarte importantă.  Când nu vor să fie în casă voastră, când inima lor spune „scoate-mă de aici”, nu vor dori imediat să-ți facă o ofertă pentru casă și cel mai mult și-ar dori să plece cât mai repede de acolo.
Un aspect al dezordinii într-o casă de vânzare este că oamenii care locuiesc în casă nu vad dezordine ci văd proiecte de artă la care au lucrat aseară, lucruri pe care urmează să le întoarcă la magazin mâine, poșta pe care tocmai au pus-o, formularele care trebuie completate și trimise înapoi la școală mâine. Este o casă care trăiește și care se schimbă mereu. Un potențial cumpărător, în schimb, vede doar lucruri, lucruri și lucruri peste tot și s-ar putea să nu vadă esențialul pentru că e absorbit de deranjul din casă și se simte copleșit de atâtea lucruri împrăștiate care dau impresia de mizerie.

Concluzia: aranjați-vă casa înainte de a o  pune la vânzare sau înainte de orice vizionare. Scăpați de lucrurile inutile. Puneți-le deoparte.

4. Nimeni nu vrea să vadă o baie folosită

Cel mai bun sfat ar fi să aveți o baie „fără semne de viață”, fără perii de toaletă, fără articole de îngrijire personală, fără reviste, fără periuțe de dinți, fără prosoape uzate. Orice fir de păr rătăcit sau alte urme vor fi cu adevărat evidente. Ar fi bine să faceți acest lucru și înainte de a fotografia casa pentru vânzare și, după aceea, să păstrați doar un coș mic sau o cutie cu obiecte personale și să o puneți la loc sub chiuvetă când ați terminat să le folosiți. Chiar înainte de vizionari este bine să ascundeți lucrurile de la duș, prosoapele umede etc.
Ce ar trebui lăsat la vedere într-o baie? Ar fi bine să lăsați câteva prosoape de mână proaspete (albul arată întotdeauna cel mai bine, dar orice prosop de mână curat și frumos, într-o culoare care se asortează cu baia va funcționa). Mai ales în această perioada este de-a dreptul important să va arătați interesat de igiena mâinilor și să lăsați la îndemână toate obiectele necesare pentru așa ceva. De asemenea, vă oferim câteva sugestii pentru obiecte de decor în baie, cum ar fi o plantă mică, un mic aranjament floral, câteva lumânări, săpun de bar învelit, pompă de săpun pentru mâini.

Concluzia: eliminați toate semnele unei băi folosite și lăsați doar câteva decorațiuni stilizate pe tejghea.

5. Spațiile personale sunt incomod de vizionat

Este ciudat să fii în băile și dormitoarele străinilor.
Puteți ajuta cumpărătorii să se simtă mai confortabil făcând câteva lucruri simple. Amintiți-vă, cumpărătorul care se simte confortabil în casa voastră va fi și cel care va face oferta.
Deși sunt câteva lucrurile incomode despre casa voastră când este de vânzare, aceste sfaturi se aplică întregii case, într-adevăr, dar sunt critice în spațiile personale, cum ar fi dormitorul și baia. Faceți spațiile personale cât mai curate și generice posibil. Încercați să eliminați toate obiectele personale: medicamente, ceasuri, ochelari. Puneți-le în noptieră sau în dulap.
În băi ștergeți toate obiectele personale. Am vorbit mai sus despre lucruri specifice băii, cum ar fi periuțele de dinți, aparatele de ras, săpunurile etc., dar ne uităm și la lucruri precum prosoape uzate, haine de casă, papuci și cântare. Aveți grijă să nu aveți lucruri precum haine de casă și pijamale atârnate pe spatele ușii. Un coș de rufe ar putea fi băgat într-un dulap, puneți doar un prosop curat sau o pernă peste partea superioară a hainelor atârnate pe ușă.

Concluzia: faceți cele mai personale spații cât mai neutre și confortabile pentru străini.

6. Curtea este prima impresie pe care și-o fac potențialii cumpărători

Știm, nu ar trebui să le pese vizitatorilor și ar trebui să înțeleagă că aveți copii, un câine, zăpada a venit devreme sau plouă afară. Toate aceste motive nu sunt importante pentru dumneavoastră și par foarte normale și la ordinea zilei, dar realitatea este că celor care vor să cumpere casa nu le pasă de ele și nu sunt chiar atât de înțelegători precum am vrea. Când cumpărătorii vin la dumneavoastră acasă, vor arunca o privire în jur și își vor face o prima impresie încă din curte, chiar înainte de a intra înăuntru.
O curte dezordonată, spune potențialilor cumpărători că nu aveți grijă de lucruri. Nu este o evaluare corectă, dar se întâmplă. Puteți evita cu ușurință să dați o impresie proastă doar prin ordonarea curții. Ridicați sau aliniați jucăriile copiilor, curățați mizeria animalelor, scoateți orice gunoi, mutați coșurile de gunoi într-un loc unde nu sunt evidente (nu chiar lângă ușa din spate), curățați buruienile, tundeți iarba. Astfel, curtea va fi mult mai degajată, mai aerisită și mai primitoare. O curte plină de lucruri inutile va părea mai mică și nu va arăta adevărata ei valoare.

Concluzie: Ordonați curtea pe deplin pentru a face o primă impresie excelentă și setați tonul modului în care vă îngrijiți casa, din exterior către interior.

Chiar dacă nu este logic, deciziile de a cumpăra o casă sunt adesea ghidate de inimă. Dacă scopul dvs. este ca oamenii să vină în casă, să se simtă grozav cât sunt acolo, să se îndrăgostească de ideea de a locui ei înșiși acolo și, în cele din urmă să facă o ofertă pentru a cumpăra casa, atunci acestea sunt lucrurile de care ar trebui să țineți cont pentru a avea o casă curată și atrăgătoare pentru potențialii cumpărători. Deși sunt lucrurile incomode despre casa voastră când este de vânzare, sperăm ca această listă să vă ajute pe viitor în vânzarea casei.