Ești pregătit să achiziționezi o locuință. Te-ai pregătit sufletește și vrei să faci marele pas. Mai ai o singură dilemă: casă vs apartament. Nu știi exact ce să alegi și care ar fi opțiunea mai bună. 

În acest articol îți vom prezenta câteva diferențe în principalele puncte de interes pentru ca tu să pornești la drum cu o mai bună viziune. 

 

Spațiu și curtea 

Unul din principalele motive pentru care oameni aleg, în general, o casă în locul unui apartament este curtea privată. Este evident că atunci când dorești să achiziționezi o casă, te gândești să ai și spațiul tău privat pentru relaxare, joacă alături de copii, spațiu pentru un animal de companie sau un grătar relaxant alături de prieteni. 

Un apartament nu-ti poate oferi acest spațiu, este evident, însă dacă blocul este situat într-o zonă propice, pot exista spații publice de joacă și relaxare sau poți avea în zonă parcuri și natură care să-ți ofere măcar o parte din ce îți poate oferi curtea unei case. 

Pe lângă curtea dorită de mulți, discutăm aici și de suprafața utilă în sine. Deși este clar că fiecare locuință este diferită, în general apartamentele au suprafețe standard pentru un anumit număr de camere sau pentru o anumită zonă. Acestea au urmat un plan general de arhitectură. 

Casele au fost mai mult personale (cele vechi) sau au urmat un alt tip de plan, mai modern (cele construite recent) în așa fel încât casele tind să aibă o suprafață utilă mai mare.

Întreținerea proprietății

Cei care deja locuiesc la casă știu un lucru cert: mereu există ceva de întreținut la proprietate. Nu discutăm aici despre aspirat sau ștersul prafului. Dacă ai o curte, trebuie întreținută și înfrumusețată. Mai departe trebuie să te gândești că absolut totul este responsabilitatea ta, de la interior la exterior. 

Cei care locuiesc la apartament au un avantaj clar în această privință, fiind răspunzători doar pentru propria lor locuință. Pentru spațiile comune se plătește curățenia generală. Reparațiile necesare sau probleme comune de asemenea se achită la comun. Pe scurt, la apartament nu ai de întreținut decât interiorul propriei locuințe. 

 

Zona în care se află proprietățile

 

Dacă este să discutăm de zonă, casele putem spune că sunt mai izolate. Evident, încă sunt locuințe care au rămas din planul vechi care rămân între blocuri însă acestea au mare dezavantaj: intimitatea. Majoritatea au blocurile cu vedere direct în curte, astfel luând din farmecul de a fi proprietar la casa ta unde poți face (aproape) ce dorești. 

Astfel, majoritatea caselor, mai ales cele noi, sunt construite în zone rezidențiale care se află spre marginea orașelor și nu în centru. Timpul petrecut pe drum, lipsa magazinelor și a locurilor de petrecut timpul liber care să se afle în imediata apropiere pot fi considerate un minus. Dacă îți dorești o evadare de la agitația orașului, atunci poate fi chiar un avantaj. 

Apartamentele în schimb au avantajul de a fi ”peste tot”. Poți găsi apartamente de achiziționat în fiecare cartier, periferie sau central. Poți alege în funcție de necesitățile tale ca spațiu, magazine sau zonă de recreere. 

 

Prețul unei case vs prețul unui apartament

Probabil criteriul care face mereu diferența în această comparație. Nu putem discuta 100% la modul general pentru că mereu prețurile vor fi diferite în funcție de suprafață, zonă, dotări, amenajare dar este evident că beneficiul unei curți și spațiu vine și cu prețul aferent. 

Ca o comparație luând portofoliul PropertyLab, putem spune că o casă cu 3 camere și curte proprie poate porni de la prețul de 64500 de euro în timp ce un apartament cu 3 camere pornește de la 41900 de euro. 

De menționat că în această comparație am luat doar cele mai ieftine proprietăți din portofoliu și nu am comparat dotările, zona, suprafețele sau amenajarea. Prețul pot urca semnificativ în funcție de aceste criterii. 

Chiar și asa, putem observa o diferență clară între prețuri. 

 

Sperăm că te-am ajutat să ai o viziune mai bună în alegerea ta între casă sau apartament. 

 

Dacă dorești să faci alegerea cea mai bună care să se încadreze și în dorințele tale și în bugetul tău, apelează la un agent PropertyLab. Experiența noastră te poate ajuta. Având chiar și consultant financiar în echipă, te putem sprijini și cu finanțare. Nu ezita să ne contactezi la numărul de telefon +4 0374 484 484 sau e-mail  suport@propertylab.ro.