Dacă ai și tu o proprietate pe care o închiriezi de ceva timp dar nu ai avut mereu succes sau ești la început de drum, cu siguranță ți-ar fi prins bine măcar 5 sfaturi care să te ajute la închiriatul locuinței.

În acest articol vom veni în ajutorul tău cu 5 sfaturi prin care să îți poți pregăti proprietatea mai bine și să ai o rată de succes mult mai mare și bineînțeles, chiriași mulțumiți. 

 

1) Eficientizarea spațiului proprietății pe care o ai de închiriat

 

Evident, primul și cel mai important aspect este spațiul util al proprietății tale. Cu cât este mai mic spațiul cu atât trebuie să fie mai practic fiecare colțișor al acesteia. Dacă dispui de o garsonieră cu spațiu redus, creează la comandă mobilierul în așa fel încât să se poată rabata, muta, mișca în diferite feluri oferind o mobilitate și eficiență cât mai mare. În acest fel poți utila spațiul mult mai bine dar să oferi și un confort locatarului și să nu se simtă îngrădit sau să ducă lipsă de anumite bunuri. 

Dacă ai un apartament cu mai multe camere, principiul de a-l utila cât mai bine rămâne valabil. Camera de zi trebuie să fie o bucurie să stai în ea, bucătăria să fie utilată și dotată iar dormitorul să ofere confortul necesar pentru odihnă. Pe lângă acestea, gândește-te la spațiile de depozitare pentru bunurile chiriașilor. Folosește-te de holuri și de fiecare spațiu posibil pentru a introduce eficient un dulap pentru depozitare. 

 

2) Dotarea apartamentului este foarte importantă

 

Pe lângă mobilier și eficientizarea spațiului din locuință, un alt aspect important este dat de dotările din apartament. Aici ne referim la toate aparaturile sau aspectele necesare pentru un minim de respect și confort pentru locuitori. Cheltuielile ridicate poate fi un aspect neplăcut pentru chiriași, așadar o centrală proprie pe gaz ar fi binevenită și va aduce mereu un plus la închiriere, ajutându-te chiar și cu un preț mai bun pe care l-ai putea încasa. Pe lângă acestea, asigură-te că toate instalațiile: electrice, sanitare sunt reglate și întreținute; ușile și geamurile sunt la fel, întreținute. Asigură-te că oferi posibilitate de racordare la TV și internet dacă nu ai introdus deja aceste aspecte, da abonamentul va fi achitat de chiriaș dar este o bătaie de cap în plus să se introducă și cabluri și instalații, plus că nu este apartamentul lor să ia această decizie. 

 

3) Să fii open minded la necesitățile chiriașilor

 

Da, știm că este proprietatea ta și tu alegi pe cine să locuiască în ea dar prea multe interdicții îți vor limita semnificativ șansele de succes. La ce ne referim aici? La animalele de companie de exemplu. Dacă chiriașul își asumă că va achita orice posibile daune provocate de animalul de companie și mai ales își va asuma că va fi evacuat în caz de probleme cu vecinii, nu ai niciun motiv să nu accepți această variantă. 

Studenții sunt și ei printre cei mai întâlniți chiriași însă există încă persoane care nu doresc să primească studenți în chirie de teamă că vor face gălăgie, nu își vor achita cheltuielile etc. Fiecare persoană este diferită și nu poți cunoaște un om 100% niciodată, așa că nu fă presupuneri nepotrivite în detrimentul tău. 

 

4) Folosește culori neutre

Știm că gusturile nu se discută dar atunci când pregătești locuința pentru altcineva este mai bine să lași dorințele și gusturile personale când decorezi locuința. Nu folosi culori țipătoare pentru a colora pereții, accesoriile din locuință să fie și ele discrete și în culori neutre. Gândește-te la a mulțumi o arie cât mai largă de oameni și nu îți reduce șansele de închiriere prin extravaganțe.

5) Lasă loc pentru nota personală a chiriașilor

Ținând cont că scopul tău este să închiriezi proprietatea pe termen lung, chiriașii vor dori să se simtă ca acasă. Acest aspect este dat și de nota personală pe care aceștia o vor aduce în locuință. Aici ne referim la posibilitatea de a decora cu mici accesorii acolo unde se poate. 

Un covor care să le placă, un tablou deosebit într-un anumit loc, toate pot să facă diferența pentru chiriași. 

În concluzie, lasă loc pentru astfel de oportunități și menționează-le chiriașilor sau fii open minded atunci când aceștia vor dori să facă astfel de schimbări.

 

Așadar, iată 5 sfaturi care să te ajute la închiriatul locuinței tale.

 

Pentru a avea succes în închiriere, dotează locuința ta ca și cum ai locui tu în ea. 

 

Gândește-te că tot mai multe persoane sunt în căutare de chirii pe termen lung. Aceste persoane doresc să se simtă ca acasă. Tu te-ai simți acasă în apartamentul pe care dorești să-l închiriezi? Dacă actuala ta locuință are cu totul alte standarde față de ce ai oferi chiriașilor, atunci e timpul pentru îmbunătățiri. 

 

Arată respect chiriașilor și vei fi apreciat.

Un ultim aspect de luat în considerare este verificarea chiriașilor după ce ai închiriat proprietatea. Este perfect normal să păstrezi contactul în mod eficient cu locatarii însă trebuie să ai respect față de ei. Odată închiriată locuința, este casa lor. Nu fii stresant cu telefoane și verificări prea dese. Dacă se achită cheltuielile și utilitățile iar vecinii nu raportează probleme, nu ai niciun motiv de verificări insistente. 

Dacă totuși este momentul să verifici locuința, sună în prealabil și stabilește totul de comun acord cu locatarii. Este un semn minim de respect. 

 

De asemenea, un agent imobiliar te poate ajuta foarte mult la închirierea locuinței tale. La PropertyLab suntem o echipă numeroasă de agenți care suntem mereu căutați prin conexiunile directe. Astfel ai siguranța unor chiriași potriviți pentru proprietatea ta. 

Alege un agent din echipa PropertyLab și discută acum despre cum îți poți închiria mai ușor proprietatea.

 

Chiriile îți pot aduce un venit foarte bun iar cu cât ții cont de aceste aspecte cu atât vei fi mai apreciat și venitul mai mare.